Mide üşütmesi neden olur?

Mide üşütmesi neden olur?

Mide üşütmesi belirtileri özellikle kış aylarıyla birlikte soğuk algınlığı ile ilgili görülse de aslında mide üşütmesinin altında başka şeyler olabilir.

Özellikle kış aylarında ortaya çıkan üşütmeler sadece grip olarak karşımıza çıkmıyor. Mide üşütmesi de bunlardan biri. Fakat bilinenin aksine, mide üşütmesi soğuk şeyler tüketmek ya da karın bölgesinin soğuğa maruz kalmasından dolayı ortaya çıkmaz.

Mide üşütmesi nedir?

Gastroenterit olarak da bilinen mide üşütmesi; virüs, bakteri ya da parazitlerin çoğalması ve hastalığa yol açması durumudur, gastroenterit mideden çok bağırsakları etkiler. Mide üşütmesi belirtileri birden çok olabilir.

Mide üşütmesi belirtileri halsizlikle başlayarak günler boyunca yatağa düşmenize neden olabilir.

Mide üşütmesi belirtileri nelerdir?

Mide bulantısı
Kusma
İshal
Karın ağrısı
İştahsızlık
Halsizlik
Mide bölgesinde kramplar
Kötü ağız kokusu
Ateş

Mide üşütmesinin ilk belirtisi genelde ishal ve mide bulantısıdır. Zaman zaman ateş de yapabilir. Mide üşütmesi birkaç günde geçebilir.

Peki gastroenterit olarak bilinen mide üşütmesi neden olur?

Mide üşütmesi neden olur?

Mide üşütmesinin başlıca nedeni vücuda giren virüsler ve bakterilerdir. Bu virüslerden mide üşütmesine en çok neden olan norovirüs ve rota virüsüdür. Bakterilerden ise e. coli ve salmonella en yaygınlarıdır.

Mide üşütmesi bulaşıcı bir hastalıktır bu sebeple de genel olarak bağışıklığın düşük olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Bebekler ve yaşlılarda ise vücutları daha hassas olduğu için daha yaygındır.

Mideniz rahatsızken yediğiniz yiyecekler de midenizdeki virüslerin çoğalmasını tetikleyebilir. Özellikle laktozlu süt ürünleri mide üşütmesi dozunu artırabilir.

Mide üşütmesi tedavisi nasıl yapılır? 

Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir ve bunların aşırı kullanımı, antibiyotiğe dirençli bakteri suşlarının gelişmesine neden olabilir. Tedavi daha çok öz bakım önlemlerinden oluşur. Peki mide üşütmesinin tedavisi nasıl olur? Mide üşütmesi evde geçer mi? İşte cevabı...

Mide üşütmesi neden olur Mide üşütmesine ne iyi gelir, nasıl geçer Mide üşütmesi belirtileri nelerdir
Mide üşütmesi nasıl geçer?

Güç toplamak

Mide üşütmesi düşük bağışıklıktan kaynaklandığı için vücudun güç toplaması gerekir. Bu yüzden dinlenmek en etkili tedavi yöntemi olacaktır.

Sıvı tüketimi

Mide üşütmesi rahatsızlığı aynı zamanda ishal, kusma ve ateşe yol açacağından vüdunuzun susuz kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden sıvı tüketimini çoğaltmanızda fayda var. Çorba ve su en iyi yardımcınız olacak.

Sıcak su torbası

Kusma ve ishal nedeniyle vücutta su kaybı olması normaldir. Bu nedenle bol sıvı tüketilmesi gerektiği tavsiye edilmektedir. Karna konulan sıcak su torbası mide üşütmesine iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır.

Doktora başvurun

Özellikle eğer mide üşütmeniz iki gün içinde geçmiyorsa, bir doktora gitmenizde fayda var. Doktorunuz mide üşütmenizin sebebini belirleyecek ve buna göre bir tedavi yöntemi seçecektir.

Yiyecekler

Mideniz rahatsızken yemek yemek istemeyebilirsiniz fakat kızarmış ekmek, pirinç, patates ve çorba gibi hafif yiyecekler midenizi bastırmaya yardımcı olacaktır. Özellikle süt ürünleri, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durum.

Nane-Limon

Mide ile ilgili rahatsızlıklarda en bilinen yöntem, nane limon. Nane limon tüm sindirim sistemini rahatlatacaktır.

Mide üşütmesi için kür- İbrahim Saraçoğlu

İbrahim Saraçoğlu’nun mide üşütmesi nedeniyle yaşanan ishali kesmek için önerdiği en etkili formül karanfil. Karanfili sigorta olarak gören Saraçoğlu'na göre 9-10 adet karanfil kırılıp yenildiğinde kısa sürede etki gösteriyor.

Saraçoğlu’nun karanfil dışındaki önerileri süpürge otu tohumu ve ebegümeci bitkisi. Aktarlarda bulabileceğiniz süpürge otu tohumu bir havanda dövülür ve bir miktar su ile içilir. Bu öğleden önce açken uygulanmalıdır.

Öğleden sonraları da ebegümeci bitkisinin birkaç yaprağı bir bardak suda kaynatılıp içilmelidir. Ebegümeci bitkisi kırlarda bahar aylarında yetişen bir ottur. Yemeği de yapılır.

Süpürge otu tohumu kürü ve ebegümeci kürü arasında birkaç saat bırakılması gerekir. 

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.