Mevlid Kandili nedir? Mevlid ne demektir?

Mevlid Kandili nedir? Mevlid ne demektir?

19 Kasım 2018 sabahı itibari ile İslam Dünyası için çok önemli bir güne daha eriştik. Bir yıla yakın zamandır beklenen mübarek Mevlid Kandili bugün idrak edilecek. Peki Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili'nde ne oldu?

Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili'nde ne oldu? gibi sorular bu sabah itibari ile milyonlar tarafından arınıyor. 19 Kasım itibari ile 2018 yılının son kandili olan Mevlid Kandili'ne eriştik. Başta Türkiye olmak üzere tüm İslam Alemi bu mübarek geceyi dualar, ibadetler ve Kur'an-ı Kerim dinletileri ile idrak edecek. Bu mübarek gecenin nurundan istifade etmek için herkes farklı bir yol arıyor. 

Mevlid Kandili bu yıl içindeki son kandil olması nedeniyle de ilgi görüyor. Kandil geceleri insanların birlikte ibadet ve dua ettikleri zaman olması nedeniyle amel defterlerine sevapların bolca işlendiği dönemlerdir. Ayrıca Kandil gecelerinin öneminden dolayı bu gecelerde milyonlarca Müslüman Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazanmak için elinden geleni yaparlar.

mevlid

MEVLİD KANDİLİ NEDİR? MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Mevlid Kandili Hicri olarak Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olan ve İslam Dini açısından çok önemli günlerden biridir. Nedeni ise Alemlere Rahmet olarak gönderilen, son peygamber olan ve Allah'ın en sevgili kulu olan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu gece dünyaya teşrif etmişlerdir.

Mevlid Kandili Peygamber Efendimiz'in doğumunu ifade eder. Bu nedenle Müslümanlar bu geceyi onurlandırmak için adeta birbirleri ile yarışır.

Mevlid Kandili'nin bir diğer ismi de Veladet Kandili'dir. Veladet de Arapça doğum, dünyaya gelmek gibi anlamlara gelir.

Mevlid Kandili nedir?

MEVLİD NE DEMEKTİR?

Mevlid Arapça kökenli bir kelimedir ve 'Doğum Zamanı' anlamına gelmektedir. Kelime yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim içinde de yer almaktadır. Mevlid Kandili için İslamiyet'te pek çok terim kullanılmaktadır. Bunlardan bir kaçı;

Mevlid-i Nebi
Mevlid-i Şerif
Yevmun Nebi
Mevlid er-Resul gibi örneklerdir.

Mevlid Kandili İslamiyet'in ilk 300 yılında idrak edilmese de, Hicri 3.asırdan sonra İslam Dünyası tarafından idrake başlanmıştır. Bizim tarihimizde ise ilk örneklerine padişah 3. Selim döneminden itibaren rastlanır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.