Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demek

Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demek

Halk Mutfağı Derneği Başkanı Şahin 'Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demektir. Oradaki yemek pişirme hadisesinden Mevlana'nın 'Koruk bile zamanla helva olur' sözünü anlıyoruz' dedi.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, "Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demektir. Oradaki yemek pişirme hadisesinden, Mevlana'nın 'Koruk bile zamanla helva olur' sözünden anladığımız gibi, ustalar, kalfalar ve çırakların yemek pişirirken kendilerini de pişirdiklerini anlıyoruz" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'da yarın "2. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri" etkinlikleri düzenleneceğini söyledi.

Mevlana'nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli'nin dergahtaki mertebesi ve itibarının, mutfağın Mevlevilik'teki önemini gösterdiğini anlatan Şahin, "Mevlevilik'te mutfak 'pişmek' demektir" ifadesini kullandı.

Şahin, "Oradaki yemek pişirme hadisesinden, Mevlana'nın 'Koruk bile zamanla helva olur' sözünden anladığımız gibi, yemeği pişiren ustalar, kalfalar ve çırakların sadece yemek pişirmediğini, bunu yaparken kendilerini de pişirdiklerini anlıyoruz" diye konuştu.

Kısa vadede büyük mertebelere ulaşmanın mümkün olmadığını vurgulayan Şahin, "Mevlevi dergahları ve çilehanelerde belli mertebelere gelmek için çok zaman, meşakkat, emek ve çaba gerektiğini öğreniyoruz. Yani burada işaret edilen şey gayet açık. Yemeğe gösterdiğiniz ehemmiyet ve çaba, sizin sabrınızı, emeğinizi, yemeğin süresini de ayarlıyor" dedi.

"Bir deryaya düştüğünüzü anlıyorsunuz"

Şahin, henüz mutfak kültürünün tam bilinmediği bir dönemde Mevlana'nın, Ateşbaz-ı Veli'yi el üstünde tuttuğunu dile getirdi.

Ateşbaz-ı Veli'nin vefatından sonra kendisi için türbe yapıldığını belirten Şahin, "Ateşbaz-ı Veli'ye baktığımız zaman hakikaten büyük bir deryaya düştüğünüzü anlıyorsunuz" diye konuştu.

Bu değerin sadece Türkiye tarafından bilinmesinin yeterli olmadığını kaydeden Şahin, etkinliği de Ateşbaz-ı Veli'yi tüm dünyaya tanıtmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Seçici kurulun, ödüle layık görülenler konusunda titiz bir çalışma yaptığına işaret eden Şahin, "Valilik, Büyükşehir ve Meram belediyeleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, üniversitelerimiz, bu anlamda bize çok büyük destek verdi. Konya bu anlamda Türkiye'deki en büyük mutfak organizasyonlarından birine ev sahipliği yapacak" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.