Menenjit aşısının rutin uygulanması önerisi

Menenjit aşısının rutin uygulanması önerisi

Prof. Dr. Baki, yaptığı açıklamada, dünyada halen 5 yaş altında 2,5 milyon çocuğun, aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Meningokok bakterisinin yol açtığı menenjite karşı yurt dışında yürütülen uygulamalara değinen Baki, "Bu mikroba karşı Amerika, İngiltere gibi ülkelerde çocuklar rutin olarak aşılanırken, ülkemizde bu aşı, aşılama takviminde bulunmamaktadır. Hastalık şiddetli seyrettiğinde ve tanıda geç kalındığında maalesef çocuklarımızın yüzde 50'sine yakınını kaybediyoruz. Bu nedenle hastalık ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Özellikle herhangi nedenle dalağı alınan, direnç yönünden problemi bulunan çocukların bu hastalığa aday olduğunu dile getiren Baki, ancak menenjitin hiçbir problemi olmayanlarda bile karşılarına çıktığını ve üzücü sonuçlara yol açtığını bildirdi.

Bu hastalığın aşısının Türkiye'de bulunduğunu ancak aşı takviminde yer almadığı için özel yapıldığını anlatan Baki, şunları kaydetti:

"Aşı, 9-23 aylık çocuklarda 3 ay arayla iki doz, 2 yaşından sonra ise tek doz uygulanmaktadır. Bazı ülkelerde 11 yaş grubunda tek doz, 16 yaş grubunda rapel olarak yapılmaktadır. Artık bu hastalık, aşıyla önlenebilir hastalıklar arasında olduğundan, aşı takvimine girmesi durumunda çocuklarımız bu hastalıktan ölmeyecektir. Aşı konusunda dünyada örnek teşkil edecek uygulamalara imza atan ülkemiz yetkililerinin, menenjit aşısının rutin uygulamaya konulması yönünde gerekli adımları atması, bizleri sevindireceği gibi yüzlerce, binlerce çocuğumuzun ölmesini veya sakat kalmasını önleyecektir."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.