Mehmet Görmez: Cemaat ve tarikatlar üç şartı yerine getirirse problem kalmaz

Mehmet Görmez: Cemaat ve tarikatlar üç şartı yerine getirirse problem kalmaz

Görmez, "üç meseleyi çözerlerse inanıyorum ki bir daha yanlış bir şey ortaya çıkmaz" dedi ve tek tek saydı

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez, cemaat ve tarikatlarla ilgili tartışmanın sona ermesi için üç şartın yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyolojik bir meseleyi güvenlikçi bakış açısı ile çözemeyiz

Cemaat ve tarikatları devletleştirmenin, onlara müdahale etmenin doğru olmayacağına dikkat çeken Görmez HaberTürk'teki programda, "Sosyolojik bir meseleyi güvenlikçi bakış açısı ile çözemeyiz. Kendi aralarında istişare ederek, Diyaneti de yanlarına alarak üç meseleyi çözerlerse inanıyorum ki bir daha yanlış bir şey ortaya çıkmaz" dedi.

Toplumla sözleşme, şeffaflık ve ahiret tehdidi

Görmez, üç şartı şöyle açıkladı.

Birincisi, her birininin toplumla bir sözleşmesi, senedi olmalı ve senedinde ifade ettiği neyse onu yapmalı. Onun dışına çıkmamalı. "Ben topluma dinin anlatacağım, çocuklarına öğreteceğim vs."

Devlet cemaat ve tarikatlara sadece şunu sormalı: "Sen neyi öğreteceksin?" Öğreteceği şeyi bize söylemeli. Usulünü bilmeliyiz. Kur'an'ı nasıl yorumladığını, tefsir ettiğini bilmeliyiz. Ehl-i sünnetin ana yolunda olmalı ki ehli sünneti mezhep değil anayol olarak tarif etmişimdir. Onların liyakat ve ehliyet sahibi olmaları hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor. 

İkincisi; Aldığı bağışlar. Bunların şeffaf olması gerekiyor.

Üçüncüsü; her cemaatin bir siyasi düşüncesi olabilir. Ama "şuna oy vermezseniz bizim şeyh efendi ahirette size şefaat etmeyecek" diye bir ahiret tehdidine dönüştürerek yönlendirirse buralarda istismar vardır. İstismar ile dine, vatana, millete hizmeti birbirinden ayırmak gerekir. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum