Londra'daki cami yıkılmaya başlandı cemaat tepkili

Londra'daki cami yıkılmaya başlandı cemaat tepkili

Yapımına 2007 yılında başlandı 2015 yılında bir kısmı bitti ve ibadet açıldı buna rağmen...

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER-Doğu Londra'daki Stratford Olimpik Parkının yakınındaki 17 dönümlük bir alanda yapımı biten ve Müslümanların ibadet için kullanmaya hazırlandığı cami, yüksek mahkemenin yıkım kararı şokunu yaşıyor.

2007 yılında yapımı için projeye başlayan bölgenin Müslüman topluluğu Tablighi Cemaati, 5 yıl sonra, 2012'de 9 bin kişiye hizmet vermesi planlanan caminin projesini bitirdi ve inşaatı için 17 dönümlük bir arazi satın aldı. Gerekli izinleri alan cemaat, yapımı başladıktan kısa süre sonra Newham Konseyi tarafından uyarıldı. 

O dönem konsey gelen şikayetler nedeniyle Tablighi Cemaati'ne inşaata başlamaması gerektiğini iletti. Ayrıca Cemaat'e bölgedeki küçük binaları ibadethane olarak kullanmamaları uyarısı da yapıldı.

Konsey kararında "yerel konut sağlanması ile ilgili kanunları ve belediyenin ilçe için yerel planıyla çelişen konuları" temel aldığına dikkat çekti.

Caminin henüz proje aşamasında bile bölgedeki İslam karşıtları harekete geçmişti. O dönem camiye karşı yaklaşık 250 bin imza toplandığı bildirildi. Cami karşıtı kampanyalar düzenlendi. Kampanyanın organizatörleri "bu büyük ülkenin Hıristiyan nüfusunu" temsil ettiğini iddia ederek caminin "korkunç şiddete ve acıya" neden olacağını söyledi.

Tablighi Cemaati ise kararlara rağmen caminin yapımına devam etme kararı aldı. Caminin bir kısmını bitirmeyi başaran Cemaat, 2015 yılında biten kısmı ibadete açtı ve 2.500 Müslümana hizmet verdi. Ayrıca kararın bozulması için yüksek mahkemeye başvurdu.

The Guardian'ın haberine göre aradan geçen süreç sonunda Yüksek Mahkeme kesin kararını verdi. Mahkeme caminin tüm izinlerini ve planlarını reddetti. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde camide yıkım başladı.

1995 yılında kurulan Tablighi Cemaati ise karardan ve yıkımdan son derece üzgün. Kuruluş, bu kararın kendilerini yıldırmayacağını ve yeni bir arazi satın alarak yeniden bir deneme yapacaklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum