Kur’an’ın Dört Maksadı seminerleri gerçekleştirildi

Kur’an’ın Dört Maksadı seminerleri gerçekleştirildi

Şekercihan Derneği ve Risale-i Nur Enstitüsü 2023-2024 eğitim/öğretim yılında Üsküdar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, belirli bir müfredat dahilinde ders ve seminerlerin yer aldığı ve kayıtlı katılımcılarla Risale Akademisi programı gerçekleştirildi

Haber: Beyza Kağan

Hanımlara mahsus olarak planlanan program haftada iki gün pazartesi ve perşembe günleri Üsküdar Üniversitesi çarşı yerleşkesinde icra edildi. İlk yılın teması Kur’an’ın dört maksadı ve Üstad Bediüzzaman’ın hayatı olarak belirlendi. Bu çerçevede, tevhid, nübüvvet, haşir, adalet ve ubudiyet, tarihçe-i hayat derslerinin yanı sıra ileri okuma ve dersler için hazırlık seminerleri ve kaynak okumalar gerçekleştirildi.

Bu süreçte Nimet Nurdağ, Prof. Dr. Ruhi Yavuz, Prof. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, Veysi Nurdağ, Mehmet Akif Yazıcı, Ümit Şimşek ve Mehmet Kaplan gibi birçok isim seminer verdi.

Mehmet Akif Yazıcı ile Tevhid dersleri; Uluhiyet risaletsiz olmaz ve tevhide giden yolda Kur’an-ı Hakim’in ilk emri “oku”; neyi, nasıl okumalıyım, okumak nasıl bir eylemdir üzerine tefekkürle başladı. Kâinatta ve nefiste tecelli eden esmalara enfüsi ve afaki deliller getirildi. Esmaü’l Hüsna’nın bir alfabe olduğunda bu okumaya nereden başlamalı soruları; esbabperetsleri yanıltan sebep ve sonucun bir arada görünmesine karşın ‘birer yıldız gibi tulu eden esma-i İlahiye’nin keşfiyle ve Tevhide dair çok daha fazlasının üzerine okumalarla devam eden istifazalı bir program oldu.

Haşir derslerinde; dünya sürgününden Vacibü’l Vücud’u aramaya uzanan yolculukta, Kur’an’ın takip ettiği dört maksattan bir olarak haşir; Dünya niçin tahrip edilecek? Faili buna muktedir midir? Tahribi mümkün müdür? Tahrip edilecek mi? Tamiri mümkün mü? Tamir edecek mi? gibi sorulara hakla batılı birbirinden ayıran deliller ve o delillere giden yolda kullanılan yöntemler; kıyas türlerinin üzerine derin tefekkürlerle başlayan derslerde, hayatı anlamadan ölüm hakikatinden, dünyayı anlamadan ahiret hakikatinden beri kaldığımız vurgulandı. “Vücudun vücudu kemal ile, kemalin kemali devam iledir” vurgusuyla çekirdek, saat ve meyve (şecere-i hilkat) metaforlarıyla okumalar yapıldı. Va’d Vaid, Celal , Cemil ve daha bir çok esmanın haşri iktiza ettiği okumalarla izah edildi. Diğer dinlerde haşir, İslam filozoflarının haşirle ilgili düşünceleri, cismani haşir var mı, olacaksa buna nasıl delil getirilebilir sorusuna cevaplar getirildi. Cennet, cehennem, ahirete imanın dünya ve ahirete dönük faydaları gibi birçok husus derslerde okunup değerlendirildi.

Ruhi Yavuz ile ubudiyet ve adalet dersleri, “Şu kasrın Meliki olan Seyyidimiz; bu sarayı yapmasıyla kendisini size tanıttırmak, şu tezyinatla kendini size sevdirmek, bu ihsanatla size muhabbetini, şu ikram ve in’amlarla size şefkatini, merhametini, kemalatın asarıyla size cemalini göstermek ister” hakikatine; insanın acz, fakr, şefkat, tefekkür mayasıyla yoğrulmasıyla imanın hem nur hem kuvvet oluşumuna giden yollar üzerine yoğunlaşıldı, okuma ve istifadeli müzakereler gerçekleştirildi.

Mehmet Kaplan ile güz ve bahar dönemi boyunca Bediüzzaman Said Nursi’nin, Tarihçe-i Hayatına dair belli bir müfredat dahilinde 25 haftalık toplamda 50 saat süren dersler gerçekleştirildi.

Tarihçe-i Hayat dersi kapsamında, Bediüzzaman’ın ailesi, çocukluğu, eğitim hayatı, ders aldığı hocalar, medreseler, okuduğu kitaplar, tedristen telife geçişi, zamanın ve dönemin akışına kapılmadan sergilediği tavır ve duruş, kendi gündemini belirleyip örneklik olarak çizdiği yol, kaleme alınan eserler ve süreçleri, Risale-i Nurlar neşredilirken birlikte hizmet ettiği talebelerin portreleri ve hizmette dikkat edilen hususlar, meslek ve hizmet hayatı, müsbet hareket, Bediüzzaman’ın hayatında iz bırakan mekanlar, Eski Said dönemi ve yeni Said döneminin temel farklılıkları üzerine okuma ve müzakereler gerçekleştirildi. Okuma ve sunum ödevleri ile katılımcıların derse iştiraki ve araştırmacı yönlerinin gelişmesine katkıda bulunulmaya çalışıldı. Bu ders boyunca Risale-i Nur Külliyatı, Mufassal Tarihçe-i Hayat, Bilinmeyen Taraflarıyla Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nurdan Portreler, Said Nursi’nin Düşünce Evreni vb. diğer Said Nursi biyografilerinin yanında birçok makale okuması da gerçekleştirildi.

Tarihçe-i Hayat dersi kapsamında Veysi Nurdağ ile Üstadın Mesleği ve Davası isimli bir söyleşi gerçekleştirildi. Yine bu ders kapsamında Mehmet Kaplan rehberliğinde Bediüzzaman’ın İstanbul, Doğu illeri ve Kastamonu’da yer alan menzil ve mekanlarına dair ziyaretler gerçekleştirildi. Okuduklarımızı, yazıldıkları ve yaşandıkları yerde görmüş olduk. Bu ayrı bir yazı konusu olarak detaylı yazılmayı hak ediyor, ayrıca hissiyatımızı paylaşmak istiyoruz.

Nübüvvet’e giriş dersi kapsamında “Kavram ve Uygulama Dersi” gerçekleştirildi. İlk derste katılımcılara çalışmak istediği kavramları seçmeleri için nübüvvet kavramları verildi ve her katılımcı daha ilk haftadan hangi kavramı seçti ise dersler boyunca ona yoğunlaştılar. Bu çerçevede: Kavram nedir? Kavram nasıl araştırılır? Akademik okuma nasıl yapılır? Kavram ve düşünce ilişkisi, dil-mantık, lafız-mana, epistemoloji, bilgi sosyolojisi üzerine okuma ve müzakereler yapıldı. İslam düşünce geleneği, İslam felsefesi, Kelam ve Tasavvuf disiplinlerinin bilgi ve nübüvvet yaklaşımları ele alındı. Bediüzzaman’ın nübüvvet yaklaşımına dair detaylı bir sunum gerçekleştirildi. Yine bu ders kapsamında Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç ile İslam Medeniyetinde Bilgi ve Bilim, Prof. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu ile Nübüvvet ve Bilgi İlişkisi, Ümit Şimşek ile Hadis konusunda dair müzakereler gerçekleştirildi. Katılımcılar tarafından dersler boyunca hazırladıkları İsra-Miraç, Nur-u Muhammedi, Velayet-Risalet, Vahiy, Tebliğ ve İrşad kavramlarına dair sunumlar yapıldı.

Dolu dolu geçen istifadeli ve istifazalı bir sezonun sonuna gelindi. Katılımcılar ve yetkililer bunun bir başlangıç olduğunu, yeni dönemde yeni temalar ile Risale Akademisi programının devam edeceğini ifade ederek, bu süreçte kendilerine bu imkânı verenlere ve hocalara teşekkür ettiler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.