Kontrolsüz kullanılan ilaçlar karaciğere zarar veriyor

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar karaciğere zarar veriyor

Doktora danışılmadan gereksiz yere kullanılan ilaçlar, faydadan çok zarar veriyor.

 Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 50'si gereksiz yere kullanılıyor. Bu durum, vücudumuzun önemli işleve sahip organlarından biri olan karaciğeri olumsuz etkiliyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak, giderek artan karaciğer hastalıklarının en önemli sebeplerinden birinin fazla ilaç kullanımı olduğunu belirtiyor. Karaciğerin vücudun tüm dengesini sağlayan organlardan biri olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak, karaciğerin işlevini bozan faktörlerin başında gereksiz kullanılan ilaçlar olduğunu söylüyor. Kontrolsüz ilaç kullanımının karaciğerin düşmanı olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak, insanların bilinçli ilaç kullanımı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Faydalarının yanında bazı yan etkilerinin olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış olan ilaç, gerektiğinde ve dozunda kullanıldığında vücuda katkı sağlıyor. Aksi halde özellikle ülkemizde sıklıkla kullanılan ağrı kesici ve antibiyotikler karaciğer sağlığını tehdit ederek, karaciğer yetmezliği gibi istenmeyen sonuçları da beraberinde getiriyor.

Bitkisel ilaç kullanımında da halkın özellikle bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Çolak, doktora danışılmadan, kullanılması tavsiye edilen hiçbir maddeye itibar edilmemesi konusunda uyarıyor. Pek çok ilaç ve bitkisel ürünün vücut üzerinde tahrip edici etki oluşturabileceğini söyleyen Çolak, doktor önerisine başvurulmaksızın reçetesiz olarak herhangi bir ilacın veya bitkisel ürünün kullanılmasının yanlış olduğunun altını çiziyor. Aktarlarda satılan ve bitkisel ürünlerle zenginleştirilmiş vitaminlerin bilinçsiz kullanımı karaciğer nakline sebep olacak ciddi vakalarla sonuçlanabiliyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.