Klima mı vantilatör mü?

Klima mı vantilatör mü?

Sıcaklar iyiye arttı. Herkes serinlemenin yollarını arıyor. Kimi klimayı açıyor kimi vantilatörün karşısından ayrılmıyor. Peki hangisi sağlık açısından sorun çıkarmıyor?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması, filtrelerinin temizlenmesi gerekir. Kirli klimalar yoluyla bulaşan bakteriler akciğere yerleşerek hastalığa neden olabilir ve zatüreye kadar gidebilir” diyor ve uyarıyor: “Klimalarda üreyebilecek küf mantarları da alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabilir.”

Klima mı, pervane mi, vantilatör mü?

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için klima da, pervane de, vantilatör de kullanılabilir. Önemli olan bunları doğru kullanmaktır. Örneğin dışarıda 40 derece sıcaklık varken klimanın derecesinin 18'e ayarlanması kişiyi olumsuz etkiyecektir. Dışarıdaki sıcaklık ile klimalı ortamdaki sıcaklığın arasında en fazla 7 derece fark olmalıdır. Klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gerekir. Vantilatörler ise direkt kişiye dönük tutulmamalıdır, vantilatör çevreyi taramalı ve orta şiddette açılmalıdır.

Klimalar düzenli temizlenmeli

Klimaların düzenli olarak bakımlarının yaptırılması, filtrelerinin temizlenmesi gerekir. Klima yoluyla bulaşan bir hastalık olan “lejyoner hastalığı" yapan bakteri nemli ortamlarda, akarsu ya da göllerde yaşar ve bu ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilir. Bakteri bu özelliği nedeniyle klima sistemlerinde de yaşayabilir ve bu sistemde oluşan aerosollerin ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu akciğere yerleşerek hastalığa neden olabilir. Hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonundan ölümcül seyreden zatürreye kadar değişebilen bir hastalıktır. Bu hastalık dışında özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarları da alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabilir.

Püf noktalarına uyun, püfür püfür oturun

·Sıcak hava yükseldiği için üst katlar, altlardan daha sıcak olur. Bu nedenle alt katlara varsa bodrum katına inmek çözüm sağlayabilir.

·Fazla ısı veren kaynakları, örneğin ampulleri, uzun süre açık kalan bilgisayarları azaltmak gerekir. Ocak kullanmaya gerek kalmaması için taze ve çiğ yiyecekler tüketilebilir.

·İdrar söktürücü görevi yaptığından alkol ve kafeinden kaçınmak dehidratasyonu önlemek bakımından faydalı olacaktır.
·Serin duş alınabilir, soğuk suyla dolu bir şişeden su püskürtmek veya kovalara su doldurup ayakların ıslatılması da diğer tercihler olabilir.
·Gündüz güneşin içeri girip ısı yaymaması için ise perdeler veya panjurların kapatılması gerekebilir.

Yeni Şafak 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.