Kızılcık meyvesi adeta vitamin ve mineral deposu

Kızılcık meyvesi adeta vitamin ve mineral deposu

Osmanlı mutfağında özellikle şerbet olarak yemeklere eşlik eden kızılcık meyvesi adeta vitamin ve mineral deposu. Hem koruyucu sağlık hem de bir çok derde deva olan şerbet, marmelat ve reçel olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor.

  'TÜKETİMİ SON YILLARDA AZALDI'

Beslenme uzmanı Nihal Kahraman Saraç, bu değerli meyvenin tüketiminin son yıllarda giderek azaldığını belirtti. Kızılcığın sağlık açısından faydasının sayılamayacak kadar çok olduğunu ifade eden Saraç, A, C, E ve K vitaminleri bakımından oldukça zengin olduğunu dile getirdi. Ayrıca kızılcığın sağlık açısından hayati önem taşıyan piridoksin, tiamin, riboflavin gibi maddeleri içerdiğini kaydeden Saraç, bunun yanında kızılcığın sodyum, potasyum yönünden zengin olduğunu vurgulayarak, “Kızılcık ayrıca mineral açısından da son derece zengin. Kalsiyum, demir, bakır, magnezyum bunlardan sadece bir kaçı.” dedi. 

Kızılcığın, hastalıklardan korunmak ve tedaviye yardım amaçlı tüketilebileceğini dile getiren Saraç, içerisinde bulundurduğu bol C vitamini ile kızılcığın hastalıklara karşı koruyucu özelliği olduğuna dikkat çekti. Bu küçük meyvenin tam bir antioksidan kaynağı olduğunu bilgisini veren Saraç, kızılcığın faydalarını özetle şöyle sıraladı: “Kanserden korumaya yardımcı olur. Enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Hücreleri yenilenmesine katkıda bulunuyor. Mide, bağırsak gibi sindirim sistemi organlarını kuvvetlendirir ve karaciğer sağlığını korur. Soğuk algınlıklarının neden olduğu hastalıkların tedavisinde etkilidir. Diş sağlığını korur, çürümeleri önler. Cilt sağlığına da faydalıdır. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Kemikleri güçlendirir. Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre de içinde bulundurduğu proanthocyanidins sayesinde kan damarlarında gelişen küçük tümörleri durdurur. Kabızlık şikayetine iyi gelir. “

ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR TÜKETMELİ 

Saraç, çocukların gazlı ve sağlıksız bol şekerli meyve suları yerine kızılcık şerbeti tüketmelerini, ayrıca marmelat ve reçel olarak ta tüketilebileceğini vurguladı. Çocukların vücut direncinin artması ve hastalıklardan korunması için beslenmesine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Saraç, “Özellikle marmelatı çocuklar sevecektir. Ancak şerbetin, marmelatın ve reçelin çok şeker içermemesi gerekir.“ uyarısında bulundu. 

Saraç, sağlık açısından son derece faydalı olan kızılcığın son yıllarda tüketiminin azıldığını üzülerek gördüklerini dile getirerek, Türkiye’de ormanlarda bol bol bulanan bu meyvenin yeniden sofralarda yer alması için teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.