Kitaplardan haberler

Güzellikleri paylaşmak mutluluk vesilesi şeyler. Kitaplar mutluluğun en etkili vesileleri. Okumak hayat yazmak yaşamaktır. Kaliteli yaşamak özgür yaşamaktır. Hüseyin Kara ağabeyimin “Yazma sanatı” kitabının ana teması “Yazmak özgürlüktür” diyor.

İçimde kalan bir uktedir çıkaramadığım. Herhalde mezara kadar gidecek. Okumak arzu ettiğim kaynakları okuyamadan bu dünyadan göçmek mecburiyetinde kalacağız gibi.

İstenilen okuma performansını yakalayamasak da fırsat buldukça okumaya gayret ediyoruz işte.

Her güzel kitabı okurken ileri derecede heyecan hissederim. Ya kitabı bitirmeden ya da bitirince yazarını telefonla arar hissiyatımı paylaşırım. Genellikle de tanıtım yazıları ile düşüncelerimi ilan etmeyi severim.

Düşük performansla beraber tanıtımını yapmakta geciken birkaç kitabı toptan tanıtmaya çalışacağım.

1-Muhteşem Yolculuk: Hasan Tanrıverdi. Ukba yayıncılık, İstanbul 2013 ilk basımı yapılmış. Hayat Yayınlarının yan kuruluşu olarak biliyorum. Ek bilgi…

Hasan Tanrıverdi Hocamız abimiz deneyimli bir eğitimci-yazar. Uzun yıllar süren “yeni Eğitim Dergisi” ni yayına hazırladı. Muktesabatı derin…Kitapları Avrupa ülkelerinde de ilgi ile okunuyor. Kitap fuarlarına sık sık imza için gidiyor.

Muhteşem Yolculuk, Mevlid yazarı Süleyman Çelebi’nin “Hiçbir şey yok iken ol var idi….” Beytinin şerhini Risale-i Nur dan çıkarımlarıyla çok güzel izah etmiş. Yaratılış sürecini “ilm-i ezeli” den sonraki süreci adım adım film senaryosu gibi anlatmış. İlmi ezeli, kader-i ezeli, Levhi mahfuz, lavh-i mavh ispat, imam-ı mübin, kitaı mübiin, kader, dünya hayatı ve ahiret hayatı” na dair Risale-i Nur külliyatının ilgili bölümlerinden aldıkları ile sentezleyip kendi özgün üslubu ile açıklamış. Çok harika orijinal bir eser.

2-Sadece İnsan: Bahattin Sağlam:, KLMN  yayınları.İstanbul 2012 basımı.

Bahaeddin Sağlam denilen şahsiyeti bu zamana kadar niye tanımamışım diye hayıflandım. Çok farklı ve özgün bir adam. Tam kafama göre aykırı. Risale Akademi’de bir semineri vesilesiyle yüz yüze tanıma fırsatım oldu. Daha önce birkaç defa telefonla diyalogumuz olmuştu. Biz insanlara sosyal hayattaki etiketi ile değer biçiyoruz. Veya poüler, medyatik falan olunca… Azizim bu Bahaeddin Sağlam çok derin bir adam gibi geliyor. Şu sıralar moda deyim var ya… “Epistomoloji” yani bilginin felsefesi diyorlar. İşte bu adam bu kavramın hakkını vermiş gibi. Hem Kur’anı tefsir edebilen hem modern bilimin temeline inebilmiş çok derin bir filozof… Kısa sürede sahip olduğum malumat. Daha bilmediğimiz ne deryadır bilmeiyoruz.

“Varoluşçuluk” felsefesini ele almış. Onu güzel irdelemiş. Yanlışlarını doğrularını Kur’an-i bakış açısından izah etmiş. Sadece insan, Kur’an ın bir çok ayetlerinden izahlar çıkarmış. Çok orijinal farklı bir kitap… Burada anlatamadım… Okuyan iyi ki okumuşum diyeceği kıymetli bir eser.

3-Kur’an, Hadis ve Risale-i Nur’da Kader ve İrade: Bahaeddin Sağlam. KLMN, Tebliğ yayınları, 2010 basımı.

Kader konusunda ilk yayınlanan kitap bilindiği üzere Mehmet Kırkıncı hocanın, sonra İsmail Mutlu nun yazdığını biliyoruz. Bu kitaplarda işlenen konularla birlikte izah edilmesi es geçilen bazı ayrıntılar var. Bu gün Müslümanların en fazla eksikliğinin pratiğe ve düşüncelerine yansıyan yanlışlık kadere iman konusunda itikadi eksikliktir. Şuursuzca “ben kaderci değilim” diyen müslümanın imanı tehlikede olduğunu bilmeyişi gafleti çok ciddi bir dini meseledir. Bu konudaki cehalet dini musibetler cümlesindendir.

4-Risale-i Nur Konularına giriş: İdris Tüzün, Süeda Yayınları, Hayrat Vakfı ile münasebeti var. İstanbul, 2011 basılmış.

Şimdi bu arkadaş için bir parantez açalım. Henüz tanışmadık. Yüz yüze de görüşemedik. Her kitabın içinde bir yerinde yazar hakkında kısa bir özgeçmiş bilgisi olur. Bu arkadaşın kitaplarında yazar hakkında tek bir cümle yok. Ya kardeşim tevazuu anladık da bu bir usuldür. Dedim ya beğendiğim bir kitabın yazarı ile mutlaka iletişime geçerim. İşte bu görüşemediğimiz hakkında iletişim bilgilerini Hacı Bayram camii civarında restore edilen tarihi binaların birinde Hayrat Neşriyatı kitabevinden aldım. Risale-i Nurları elle yazacak malzemeler(divit, hokka, kağıt, ışıklı kopyalama tertibatı vs....) aldım. Bu vesile  “İdris Tüzün Kimdir” diye sordum. Kayseri’de vakıf dediler. Telefon numarasını aldım. Daha önceden bu arkadaşın ilk kitabı, “Risale Okuma ve İstifade Yolları” adında bir kitabını okumuştum. Asıl tanışma merakım o zaman ortaya çıkmıştı. Telefonla aradım. Tebrik ettim. Sesinden tanıştık ama daha vesikalık resmini de görmek nasip olmadı.

Aradan bir zaman geçince İdris Tüzün’ün Süeda yayınlarından başka kitaplarının olduğunu da öğrendik. Diğer üç kitabını daha Denizli’den gönderdiler. Be vesile kitapları okudukça memnuniyetimizi ve bazı konuları telefonda tebrik ettim. Bir parça daha tanıştık. İlahiyatta Yüksek Lisans yaptığını da öğrenmiş olduk.

Bu kadar uzun giriş 4. Madde olarak tanıtacağım “Risale-i Nur Konularına giriş” kitabı üzerine idi.

Risale-i Nur un Akademik Disiplin kategorisi mi diyelim veya “Taksonomik Yapısı” mı diyelim bilimsel formda konular üzerinden tanıtımı yapılan muazzam bir çalışmanın mahsülü. Akademik dünyada Risale-i Nur kaynak olarak nasıl takdim edilebilir diye bir çalışma arayanlar için çok harika bir başvuru kitabı veya Risale-i nurları etraflıca tanıtan bir kitap. Yani Risale-i Nur tanıma kılavuzu dadenilebilir. Yalnız fihrist formatında değil. Her konudan gerekli metinler uygun uzunlukta alınmış. İzah edilmiş.

5-“Risale-i Nur’da İman Esasları” ve “Ayet Ve hadislerle İslâm Ahlakı” kapak konulu iki kitap. İdris Tüzün. Süeda yayınları arasında çıkmış.

Bu kitaplar Liselerde yardımcı ders kitabı olarak tavsiye edilmeye en uygun bir eser. Her müslümanın bilmesi gereken temel dini bilgilerin bilgi, beceri ve davranışa yansıtılması gereken yönleri basit, herkesin anlayabileceği bir lisanla anlatılmış.

Bilindiği gibi Hayrat Vakfı nın Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı protokolle Halk Eğitim Merkezlerinde Osmanlıca öğretiminden yüz binler geçti. Sessiz sedasız külli bir hizmet. Tebrik ediyoruz. Risale-i Nur grupları arasında “Yazıcılar” olarak bilinen Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin varisleri ve hasları içinde yer alan talebesi Ahmed Hüsrev Altınbaşak efendinin Osmanlıca hattı ile Risalelerin yazılması ve öğrenimi tarzı sıkı bir şekilde devam ettiriyorlardı. Yakın zamana kadar bu tarzda ısrarcı oldular. Takdir edersiniz ki bir kere yazmak belki on kere okumaya bedel öğrenmeye vesile olabilir. Ancak zamanın ilcaatı gibi mecburiyetler, dışa açılma gereği gibi mülahazalar günümüz insanı ile bir şekilde iletişim kurulması Latince alfabe ile yayınlar vermeye başladılar.  Risalelerin bir sayfası Osmanlıca bir sayfası Latin harfleri ile neşredilmeye başlandı. Ahmed Hüsrev hattı ile yazılmış Mucizeli, tevafuklu Kur’an basımı ve yayımında sanırım zirveyi koruyordur. Genelde tercih edilen bir hat…

Kitaplar hakkında tanıtım yaparken laf lafı açtı konu nerelere vardı. Hayrat Vakfı, Yazıcılar, İdris Tüzün Risale-i nur hizmeti anahtar kelimeler üzerinde düzensiz bir değerlendirme oldu. Hizmetlerinden dolayı tebrik ederiz.

Geniş bir kaynak taraması ve risale-i nur eksenli çalışmalarını kitaplaştıran İdris Tüzün kardeşimizi tebrik ederiz. Kitaplarının iç veya dış kapak içlerinde kısa öz geçmişinin yazılmasını öneriyorum. Daha nice eserler vermesinde muvaffakıyetler dilerim. Ankara’ya geldiğinde misafirim ol birlikte bir kafa kafaya bir görüşelim inşallah…

Kitaplar dünyasından haberler birkaç daha var bahsedilmeyen. Metin Karabaşoğlu’nun “Kısa Sureler” hakkında bir kitabını da bu arada okunanlardan. Namazlarda okuduğumuz surelerln manasını tefekkür etmenin faziletini anlamak isteyenlere tavsiye olunur.

Keçiboynuzu nevinden okunanlardan bahsetsem tepkiye hazır tetikte bekleyenler var.

Düzenli istenilen seviyede olmamakla birlikte günlük Kur’an, Evrad ve Risale okumalarımızı günlük devam ettirmeye gayret ediyoruz elhamdülillah. İnternet üzerinden okuyup istifade ettiklerimiz de oluyor.

Ancak kitap başka… Dokunmak, dalmak, not almak sürecinin zevki bir başka güzellik…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum