Kış Mevsiminin İstenmeyen İkilisi: Nezle ve Grip

Kış Mevsiminin İstenmeyen İkilisi: Nezle ve Grip

Kış aylarıyla birlikte artan ve her zaman birbiriyle karıştırılan nezle ve grip hastalıklarıyla ilgili ayrıntılar.

Kış aylarında insanların sıklıkla karşılaştığı iki hastalık olan nezle ile grip ne kadar birbirlerine benzeseler de aralarında büyük farklar bulunuyor. Nezle; kısa süreli geçirilen soğuk algınlığı klinik tablosu iken, grip süresi daha uzun ve sonuçları daha ağır olabilen bir hastalıktır.

 Nedeni virüsler olan ve antibiyotik tedavisinin fayda sağlamadığı bu iki hastalığa yakalanmamak için bağışıklık sistemi iyi çalışmalıdır. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü nezle ile grip arasındaki benzerlik ve farklılıkları şöyle açıkladı.
 
Nezle ile grip arasında ne gibi farklılıklar var?

Nezle ile grip arasındaki en önemli fark, hastalığa neden olan virüslerdir. Nezlenin en sık nedeni rinovirusler iken grip influenza virüsleri tarafından oluşturulur. Nezlede ön planda ateş yoktur, gripte sıklıkla yüksek ateş gözlenir. Nezlede üst solunum yolları bulguları; burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı ön plandadır. Gripte ise bu bulgular daha ağır seyirlidir ve ciddi baş ağrısı gözlenebilir. Nezlede yaygın kas ağrıları bulunmazken gripli hasta tüm kaslarının ağrıdığından bahseder. Ayrıca hastada kusma, karın ağrısı ve ciddi öksürük bulunabilir. Hatta tablo zatürreye çevirebilir. Hastalığın süresi göz önüne alındığında nezle 2-3 gün civarında sürer, gripte bu süre 10 güne kadar çıkabilir. Grip olan hasta çoğunlukla hastaneye başvurma ihtiyacı duyar, hatta bazen hastalığın ciddiyeti hastaneye yatışı gerektirebilir. Dolayısıyla hem hastalığın seyri hem de süresi gribi nezleden belirgin olarak ayırır.
 
Bu iki hastalığın benzerlikleri neler?

Her iki hastalığın da bulaşma yolu damlacık (hava) yoludur. Yani hasta olan kişiyle aynı ortamda bulunmak, o kişiyle temas etmek ya da o kişinin temas ettiği eşyalara dokunmak hastalığın bulaşmasına neden olabilir. Kış aylarında insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmesi, el yıkama alışkanlığının olmaması, hasta kişilerin koruyucu maske kullanmamaları hem nezle hem de gribin insanlar arasında yayılmasını kolaylaştırır.
Her iki hastalık için de belirli bir tedavi yoktur. Sadece grip için belli durumlarda kullanılabilecek bir antiviral ilaç mevcuttur ama ana tedavi iki hastalık için de dinlenmek ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektir. İyi beslenme ve bol sıvı tüketimi önem taşımaktadır. Koruyucu olarak aşı yaptırılabilir. Özellikle kronik hastalığı (kalp, yüksek tansiyon, diyabet, astım) ve bağışıklık sistemi yetmezliği olan kişilerin aşı yaptırmaları gerekir.

TRT Haber 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.