Kemik hasarları kainat eczanesinden yumurta kabukları ile tedavi edilecek

Kemik hasarları kainat eczanesinden yumurta kabukları ile tedavi edilecek

Araştırmacılar, hasar görmüş olan kemikleri onarmak için yumurta kabuklarından faydalanacak

Massachusetts Lowell Üniversitesi’nden Türk Profesör Gulden Camci-Unal liderliğindeki bir ekip, çeşitli nedenlerle hasar görmüş kemikleri onarmak için çalışıyor. Araştırmacılar, hasar görmüş olan kemikleri onarmak için ise yumurta kabuklarından faydalanacak.

Kaza, kanser veya yaşlanma nedeniyle kemikleri hasar görmüş kişiler, bir gün tavuk yumurtalarının kabukları ile güçlendirilmiş kemik greftlerinden (aşılama) faydalanabilecekler. Bilindiği gibi yumurta kabuğu, oldukça kırılgan bir madde. Yine de bu ince ve kolay kırılabilir kabuklar, insanlar için daha güçlü kemik greftleri yapmanın anahtarı olabilir.

Massachusetts Lowell Üniversitesi'ndeki (UML) araştırmacılar, yeni kemiklerin büyümesine yardımcı olmak için öğütülmüş yumurta kabuğunun parçacıklarını kullanma yöntemi geliştirdiler. Yumurta kabukları, çoğunlukla kemiklerimizde zaten bulunan bir madde olan kalsiyum karbonattan oluştuğu için araştırmacılar, bu maddenin vücut tarafından daha kolay kabul edileceğini düşünüyorlar. Yumurta kabukları, kazalardan, doğum kusurlarından veya hastalıklardan etkilenen kemiklerin onarılmasına yardımcı olabilir.

UML'de araştırma yapan Türk Kimya Mühendisliği Profesörü Gulden Camci-Unal, “Hasarlı kemiği onarmak ve yenilemek için yeni ve fonksiyonel malzemeler geliştirmeye büyük ihtiyaç var. Laboratuvarımızda sıra dışı yaklaşımlar kullanmayı seviyoruz; doğaya bakıyoruz ve zaten mevcut olanı, kullanabileceğimizi görmeye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Her yıl dünyada milyonlarca kemik grefti ameliyatı yapılıyor. Greftler için kullanılan kemik parçaları; hastanın kendi vücudundan, kadavralardan veya çeşitli sentetiklerden alınabiliyor fakat bütün greftler başarılı olamıyor. Bazı greftler, kemik oluşumunu tetiklemekte başarısız oluyor ve vücut tarafından reddediliyor.

Camci-Unal’ın ekibi, yaptıkları çalışmalar sonucunda kemik greftlerinde kullanılmak üzere laboratuvarda kemik oluşturmak için hidrojel karışımına yumurta kabukları eklediler. Bu yapmak için ise bir hastanın vücudundan kemik hücreleri alındı ve bu yeni oluşturulan maddeye eklendi. Daha sonra ise elde edilen yeni kemik hücreleri hastaya nakledildi. Kalsiyum karbonattan oluşan yumurta kabuğu parçacıkları hidrojel karışımına katıldıktan sonra, kemik hücrelerinin büyüme ve sertleşme özelliklerinin arttığı keşfedildi. Bu sertleşme ve büyüme özelliği, yumurta kabuklarının kemik iyileşmelerini hızlandırabileceği anlamına geliyor.

Camci-Unal, bir gün bu metodun hastanın kendi hücreleriyle karışabileceğini ve doğru şekil ve büyüklükte bir implant haline gelmek için bir 3D yapıya uygulanabileceğini belirtiyor. İmplantın içinde zaten hastanın hücreleri olduğundan hasta tarafından reddedilme olasılığı düşüyor. İmplantlar; trafik kazaları, savaş, yaşlanma, kanser, herhangi travma veya doğum kusurları nedeniyle hasar gören kemikleri onarabilir. Yumurta kabukları ayrıca yeni tendonları, kıkırdakları ve dişleri de onarmaya yardımcı olabilir.

Webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.