Karma değil diye Müslümanların okullarını kapatacaklar

Karma değil diye Müslümanların okullarını kapatacaklar

Aynı durumda olan Yahudi okullarına ses çıkaramıyorlar!

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- İsveç'te 2018 itibari ile aktif 11 İslam Okulu bulunuyor. Müslümanlar tarafından açılmış bu okullarda kız ve erkek öğrencilerin karma eğitim almamasına dikkat ediliyor. Yıllardır devam eden bu düzen aniden İsveç'in bir numaralı gündem maddesi oldu.

Ülkenin Eğitim Bakanı Gustav Frodolin, yaptığı açıklamada İsveç'te kız ve erkek öğrencileri karma olarak okutmayan okullar üzerine yaptırım geleceğini söyledi.

Bu kararın birden ortaya çıkmasındaki asıl sebep ise İsveç'te yaptığı açıklamalar ile dikkat çeken eski bir milletvekili olan Müslüman Abdirisak Waberi'nin Borås şehrinde yeni bir İslam okulu açmak için izin alması. Waberi geçmişte yaptığı açıklamalarda; "İsveç'te İslam Şeriatı uygulanmalı" sözleri ile dikkat çekmişti.

Waberi 2006 yılında bir dergiye verdiği demeçte de İslam'da aile yapısının öneminden bahsetmiş ve dağılan İsveç aile yapısının çözümünü de İslamiyet'teki aile yapısını taklit etmeleri olarak göstermişti.

Waberi'nin bu sözleri uzun yıllar boyunca İsveç'te tartışmalara neden olmuştu. Pek çok kişi Waberi'nin olağan olan bu sözlerini 'terörizm' ile bağdaştırmıştı. 

Waberi'nin İslami okul açmak için başvuru yapması İsveç'te Müslüman okullarının birden tartışma konusu olmasına neden oldu. Frodolin, İsveç'te karma eğitim yapmayan tüm okulların kapatılabileceğine işaret eden açıklamalar yaptı. Ayrıca bu okulların her yerde denetlenmesi için Avrupa Birliği ile koordineli çalışma kararı aldıklarını belirtti.

İsveç'in Sosyal Demokrat-Yeşil koalisyon hükümeti İsveçli hukukçu Lars Arrhenius ise yaptırımların kapatmaya kadar gitmesine karşı. Arrhenius'a göre Müslüman okulları karma eğitim yapmıyor diye kapatmak zorbalık. Fakat ona göre bu okulların hangi dini eğitimleri verdikleri ve maddi kaynaklarının ne olduğu araştırılmalı.

The Local'in haberine göre İsveç'te çoğunluğu Hristiyan olmak üzere 70 dini okul bulunuyor. Bunlardan 11 tanesi Müslümanlara ait okullar iken, bir kaç tane de Yahudi okulları bulunuyor. Yahudi okullardan bazıları da karma eğitim desteklemiyor. Müslümanlar ibrenin birden neden kendilerine döndüğünü anlamlandırmaya çalışıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum