Kanal tedavisi dişlerin ömrünü uzatıyor

Kanal tedavisi dişlerin ömrünü uzatıyor

Diş tedavisinde en çok korkulan konulardan biri olan kanal tedavisi ile dişlerin çekilmeden uzun yıllar ağızda tutulmasının mümkün olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doktor A. Doğan Bircan, dişin içinde hasar görmüş sinir dokusunun zaman içinde tedavi edilmezse bakteri birikimi oluşup artacağını söyledi.

Öncelikle kanal tedavisi nedir, hangi hallerde yapılması gereklidir, nasıl yapılır gibi soruların cevabını bilmemiz gerekmektedir? diyen Dr. A. Doğan Bircan, "Dişlerde oluşan çatlak ve kırıklar, çürükler, yanlış tedavi süreçleri, yanlış yapılan restorasyonlar sonucu dişte bulunan sinirler ve damarların canlılığını yitirmesi sonucu dişin kanallarında bulunan sinirlerin temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve kanal dolgu maddeleri ile doldurulmasına kanal tedavisi adı verilir. Kanal tedavisi; çok derin çürüklerde, travma ya da kırıklar sonucunda pulpanın (dişin içerisindeki sinir doku) hasar gördüğü durumlarda, ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesinde, dişin kök yüzeyinin açığa çıktığı ve dişlerde mobilite (sallanma) görülmeye başlanan diş eti rahatsızlıklarında, ortodontik tedavi sonucunda dişe gelen kuvvetler sonucu diş canlılığını yitirdiğinde ve protetik işlemlerde kronların(kaplamaların) altındaki dişlerde gerekli görüldüğü durumlarda uygulanmaktadır." diye konuştu.

Dişin içinde hasar görmüş sinir dokusunun zaman içinde tedavi edilmezse bakteri birikimi oluşup artacağını ve iltihabın diş kökünü içinde bulunduran kemik dokuya yayılmasına sebep olacağını dile getiren Bircan,"Kemik dokusuna yayılan iltihap, tedavi edilmediği takdirde abse oluşumuna sebep olabilir; şişlik ve ağrı ile seyreden semptomlar sonucunda diş çekime kadar gidebilir. Böyle durumlarda, en kısa zamanda kanal tedavisi yapılmalıdır" dedi.

Kanal tedavisinin yapılışı ile ilgili ayrıntılar veren Dr. Bircan şunları söyledi:
Kanal tedavisi esnasında dişin içerisindeki zarar görmüş sinir dokular çıkartılır, kanaldan uzaklaştırılır. Kanal tedavisi aşamalarını sıralandırmak gerekirse; anestezi, çürüğün temizlenmesi ve sinir dokuya ulaşılması; sinirin çıkartılması, kök kanalının şekillendirilmesi ve dezenfekte edilmesi, son olarak da kanalın ağız sıvılarından ve dokularından izole olduğuna emin olarak doldurulması şeklinde bi sıralama kısaca bizi bilgilendirir.

Kanal tedavisi tek seansta bitirilebildiği gibi; vakaya göre değişmekle beraber 2-3 seans sürdüğü durumlar da gözlenmektedir.Kanal tedavisi yapılırken seanslar arasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Diş seans aralarında geçici dolgu ile restore edildiğinden hasta seanslar arasında tedavi bitene kadar kuruyemiş, çerez gibi sert gıdalar ile sakız, lokum gibi yapışma özelliği olan gıdalardan uzak durmalıdır.
Kanal tedavisi; vital(canlı) bir dişe yapılabileceği gibi, enfekte olmuş veya daha önce kanal tedavisi yapılmasına rağmen tekrar enfekte olarak nüks gösteren dişlerde de uygulanabilir.Diş hekimliğinde bizim doktor olarak üzerimize düşen en önemli görevlerden biri dişi mümkün olan en fazla sürede canlı tutmak; tutamıyorsak da kanal tedavisi ile diş kökünün ağızda kalmasını sağlamaktır. Bu gayret içerisinde de bize en önemli desteği kanal tedavisi sağlamaktadır. Böylelikle hastalarımızın, kendi diş köklerinden maksimum süre ile fayda alabilmesini sağlamış oluyoruz.? şeklinde konuştu.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.