Kalp krizi riskini yüzde 80 azaltmak mümkün

Kalp krizi riskini yüzde 80 azaltmak mümkün

Kalp hastalıkları hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adil Orman, vatandaşların sağlıklı yaşam koşulları ve yediklerine dikkat etikleri zaman kalp hastalıklarını yüzde 80 oranında azaltabileceğini vurguladı.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adil Orman, “29 Eylül Dünya Kalp Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada kalp sağlığının önemine dikkat çekti.

Orman, yaklaşık olarak kardiyovasküler hastalıklarda ve inmede yılda ortalama 17 milyon insanın sakat kaldığını veya öldüğünü belirterek, “Tabi ki bu hastalıkların en önemli özelliklerinden bir tanesi de sağlıklı yaşam koşulları ve yediğimize dikkat ettiğimiz zaman yaklaşık olarak bu hastalıkların yüzde 80 oranında azalta bilme ihtimalimiz doğuyor. O yüzden sadece kendi yaşam koşullarımıza dikkat etme karşılığında bu kadar büyük bir avantajın sağlamış olduğu kalp ve inmeyle ilgili hastalıklarda bugüne dikkat çekmek gerekmektedir. Özellikle beslenme koşullarında bizim dikkat çekmeye çalıştığımız konularda kilo aldırmayan, kolesterol miktarı daha az olan, sebze meyve ağırlıklı ve et tüketimi ihtiyacı olduğu zamanda balık etinin tercih edilebileceği bir diyet programıyla bu hastalıkların çoğunu bertaraf edebilme imkanımız bulunmaktadır" dedi.

“Kalp rahatsızlıkları olanlar tütünden uzaklaşın"

Tütün kullanımına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Orman, “Tütüne dikkat ettiğimiz zaman yani kendi irademizle veya doktor yardımıyla tütünden uzaklaşmış olduğumuz zaman keza yine kalp ve inmeyle ilgili olan hastalıklarımızın çoğunun önüne geçmiş olmaktayız. Bu tedavide yani dikkat edeceğimiz bu yaşam koşulları sonucunda kilomuzu ve göbek çevremize dikkat edip bunları ölçtürerek bizim bu diyet koşullarına ne kadar uymuş olduğumuzu gösterebiliriz. Şuan itibariyle özellikle son zamanlarda hareketsizlik sonucunda kaynaklanan kilo alımı ve göbek çevremizin kalınlaşmış olması kalp hastalıklarında oldukça yüksek değerlere ulaştırmış olmaktadır. Metabolik sendrom dediğimiz tabir, tamamen göbek çevresinin kalınlığının artmış olmasıyla başlanmakta ve kardiyovasküler hastalıkları bir kez kalp krizi geçirmiş olan bir hasta kadar artırmaktadır" diye konuştu.

“Dikkat etmek kalp rahatsızlığını yüzde 80 azaltır"

Vatandaşlardan kan değerlerini belirli dönemler içerisinde kontrol etmelerini isteyen ve bunun önemli olduğuna işaret eden Dr. Orman, şunları kaydetti:
“Dikkat etmemiz gereken bir diğer konu, kan değerlerimizi belirli dönemler içerisinde bakıp, sağlık durumumuzun ne aşamada olduğunu kontrol ettirmektir. Dikkat edersek bu kalp sağlığı ile ilgili söylemiş olduklarımızın tamamında herhangi bir şekilde bir ilaç alımı veya bir tıbbi medikasyon söz konusu değildir. Sadece yaşam koşullarımıza dikkat edip, sağlığımıza özen gösterdiğimiz zaman bu hastalığı yüzde 80 azalta bilmekteyiz. O yüzden Dünya Kalp Günü olması vesilesiyle toplumumuzda ve bütün halkımızın bu konulara dikkat çekmek açısından kendilerine özenle rica ediyoruz."

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.