Kadri Yıldırım, Devlet Bahçeli'ye Said Nursi'nin Haydar'ını anlatmıştı

Kadri Yıldırım, Devlet Bahçeli'ye Said Nursi'nin Haydar'ını anlatmıştı

TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Said Nursi'yi anlatması ile zihinlerde yer edinmişti.

RİSALEHABER

Mardin Artuklu Üniversitesi'nin eski Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Kadri Yıldırım geçirdiği beyin kanaması üzerine vefat etti.

Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur ile ilgili çalışmaları da olan Yıldırım, HDP Siirt Milletvekilliği yaptığı dönemde TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Said Nursi'yi anlatması ile zihinlerde yer edinmişti.

2017'nın Ocak ayında Meclis'teki yeni anayasa teklifinin ikinci turu sırasında yaşanan kavganın ardından kürsüye çıkan Kadri Yıldırım, gergin atmosfere rağmen sakin bir üslûpla Said Nursi'nin "Haydar" örneğini şöyle anlatmıştı.

"Haydar ağa da yanlış 'Haydo' da yanlış. Doğrusu 'Haydar'dır"

"Said Nursi, Doğu ve Güneydoğu’da Kürt aşiretleriyle görüşürken o sırada yine devlet ve hükûmetle ilgili bazı problemler var ve Kürt aşiretleri temsilcileri şunu söylüyor Said Nursi'ye: "Seyda, kimileri devlete ve hükûmete 'Haydar ağa' diyor, kimisi de 'Haydo' diyor. Ne yapalım?" O da diyor ki: "Haydar ağa da yanlış 'Haydo' da yanlış. Doğrusu 'Haydar'dır." Şimdi, tabii, bu bir ifrat ve tefrit meselesidir. Birkaç gündür izliyorum hatipleri, özellikle bu Ermeni meselesinde, Kürt meselesinde bugün de hatipler konuştular -Sayın Akçay konuştu, öbürleri konuştu- baktım, bunların bir kısmında sadece 'Haydo' var, bir kısmında 'Haydar ağa' var, çok azında da 'Haydar'ı gördüm."

Bahçeli, Said Nursi örneğini tekrar sordu

Yıldırım’ın sözlerini bitirip yerine oturmasından sonra HDP sıralarının yanında oturan MHP Lideri Devlet Bahçeli, Yıldırım'a dönüp onunla konuşmaya başladı. Sıcak ve samimi bir diyaloğun gerçekleştiği görüşmede Bahçeli, Yıldırım'dan konuşmasında söz ettiği kavramları tekrar anlatmasını rica etti.

Yıldırım, o görüşmeyi şöyle anlatmıştı: "Sayın Bahçeli, benim 'Haydar dengesini yakalamak lazım' sözlerine katıldı. Ben de bu diyalogdan memnun kaldım, aramızda diyalog yok ama olmalı."

Said Nursi Araştırma Enstitüsü

Yıldırım, 2014 yılında Risale Haber'e de konuşmuş ve Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde “Said Nursi Araştırma Enstitüsü” kuracaklarını söylemişti.

Yıldırım'ın röportajı için TIKLAYINIZ

yildirim-bahceli1.jpgyildirim-bahceli2.jpg

Kadri Yıldırım kimdir?

5 Şubat 1959'da Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğan Kadri Yıldırım, Siirt Eğitim Yüksekokulu'ndaki ön lisans eğitimi tamamladıktan sonra, Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi.

13 yıl öğretmenlik yapan Kadri Yıldırım, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği, Mardin Artuklu Üniversitesi rektör yardımcılığı, bu üniversiteye bağlı Yaşayan Diller Enstitüsü müdürlüğü, bu enstitüye bağlı Kürt Dili ve Kültürü ana bilim dalı koordinatörlüğü, aynı üniversitenin İlahiyat Bilimler Fakültesi kurucu Dekanlığı görevlerinde bulundu. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2004'te Yardımcı Doçent, 2010 yılında ise Profesör olan Yıldırım'ın Kürtçe, Arapça, Farsça dil, edebiyat ve coğrafyası üzerine onlarca kitabı ve akademik tebliğ makaleleri bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum