Japonya'da mescit sayısı arttı ama kimsenin haberi yok

Japonya'da mescit sayısı arttı ama kimsenin haberi yok

Ülkede bir süredir artan Müslüman turist ve ziyaretçi sayısı ile birlikte mescitlerin de sayısı hızla arttı

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Son yıllarda özellikle Güneydoğu Asya'dan gelen Müslüman ziyaretçilerin sayısının artması ile büyük bir açılım gerçekleştiren Japonya'da bilinen 170 adet mescit bulunuyor. Bu mescitler günde 5 vakit kullanıma açık ve namaz için gereken tüm detayların hazır bulunduğu yerler. Fakat Japonya'daki sorun bunların yeterince kullanılmaması.

Japonya Ulusal Turizm Örgütü tarafından verilen bilgilere göre 2017 yılında Japonya'ya sadece Endonezya ve Malezya'dan 700 bin Müslüman turist geldi. Bu da son on yıl içinde Japonların ağırladığı Müslüman turist sayının 7 kat arttığını gösteriyor.

KULLANIMI SINIRLI KALDI

Hal böyle olsa da açılan mescitlerin kullanımı sınırlı kaldı. Japonya'nın Hiroşima kentinde açılan bir mescit son bir yıl içinde ayda sadece 3 kez kullanıldı. Bazı müşteriler ise odanın amacını yanlış anlayarak uyumak veya dinlenmek için kullanıyorlar.

Japon yetkililere göre ortaya çıkan bu durumun bir kaç sebebi var. Bunlardan biri gelen turistlere mescitlerin tanıtımının yeterince yapılması. Pek çok Müslüman turistin mescitlerin varlığından bile haberi yok.

Kyodo News'in haberine göre sebeplerden biri de mescitlerin sadece belirli saatlerde açılmak üzere sorumlulara devredilmesi ve bu sorumluların sadece Japonca ve İngilizce dilleri ile iletişim kurabilmesi. Keza mescitlerin talimatı da Japonca ve İngilizce yazılmış durumda.

Waseda Üniversitesi Asya-Pasifik Araştırmaları Enstitüsü'nde doçent olan Ken Miichi, mescitlerinin sayısının artmasını olumlu olarak görse de, yeterli görmüyor. Mitchi'ye göre Japonya'nın Müslüman gelenek ve göreneklerini anlaması ve Müslümanların bu mescitlere kolayca ulaşmasının sağlanması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.