İtikaf nedir? İtikaf'a ne zaman girilir?

İtikaf nedir? İtikaf'a ne zaman girilir?

Ramazan ayının son günlerine doğru ilerlediğimiz şu günlerde binlerce kişi itikaf'a girmek istiyor. İtikaf nedir? İtikaf'a nasıl girilir? soruları son derece popüler.

Risalehaber Haber Merkezi- Ramazan Ayı oruç ayı olduğu kadar aynı zamanda ibadet ayıdır. Bu mübarek ay boyunca mü'minler Cenab-ı Hakk'ın rızasını kazanmaya çalışır. Bu nedenle yapılan her ibadet önemlidir. Bu ibadetlerden biri de itikaf olarak karşımıza çıkıyor. Ramazan'ın son günleri yaklaşırken inananlar 'itikaf nedir?' ve 'itikaf'a ne zaman girilir?' sorularına yanıt aramaya başladı.

İTİKAF NEDİR?

İtikaf Fıkhi bir terim olarak bir mescid veya camide ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmek demektir. Sünnet olan bu ibadet ile ilgili hadis kaynakları Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Medine'ye hicretinden sonra her Ramazan'da bu ibadeti uyguladığını söyler.

İtikaf sünnet olan bir ibadettir ve mükafatları bolcadır. 

İTİKAFA NE ZAMAN GİRİLİR?

Ramazan ayının sünnet olan ibadetlerinden itikafa istendiği zaman girilse de, Peygamber Efendimiz'in Ramazan ayının son on günü itikafa girdiği bilinir. 

İTİKAF'A NASIL GİRİLİR?

Ramazan'ın son on gününde itikafa girmek için dinen mükellef olmak, itikafa bir mescitte girmek ve niyet etmek gereklidir. Kadınlar evlerinin bir odasında itikafa girebilir.

Yasaklardan korunmak için girilen itikafa son on gün içinde girildiği için muhtemelen Kadir Gecesi'ne de itikafta girilecektir. Bu da ibadetten alınan fazileti katlayacaktır.

İtikafa giren kişi dış hayattan izole olacağı için günahlardan kaçınır. Vaktinin büyük çoğunu ibadet, Kur'an-ı Kerim tilaveti, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadetler ile geçirebilir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.