İsveç'te 3 dakika 45 saniyelik ezan kararı

İsveç'te 3 dakika 45 saniyelik ezan kararı

İsveç'in Vaxjo kentinde emsal bir karar verildi

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Polis tarafından verilen izin sadece İsveç'in Vaxjo kentinde bulunan camide haftada sadece bir kez olmak üzere 3 dakika 45 saniye için çıktı. Müslümanlar ise bu haklarını Cuma Namazı için kullanacak.

Kararın açıklanması İsveç'te tartışmaların başlamasına neden oldu. Seçimlere 5 ay kala yapılan bu hareketin politik olduğunu savunanların yanı sıra, sığınmacı dalgasına maruz kalan İsveç'te bu kararın 'aşırı uçlara' davetiye çıkaracağı görüşünde birleşen var.

Muhafazakâr Moderates Partisi'nin Vaxjo'daki belediye meclisi temsilcisi Anna Tenje, ezan kararına muhalefet edenlerin başını çekiyor. Tenje'ye göre, toplumsal entegrasyon için alınan bu karar işe yaramayacak, aksine toplumda bölünmelere neden olacak.

Ancak İsveç’in Sosyal Demokratları Başbakanı Stefan Lofven kararın arkasında durdu ve İsveç'in farklı dini yapılar üzerine inşa edildiğini söyledi.

Karara itiraz eden Hristiyan Demokratların lideri Ebba Busch Thor ise; “insanların evlerinde ezan duyması gerekmiyor” dedi.

Polis, ezan sesinin belirli bir seviyeyi aşmasına izin verilmediğini söyledi. Kararın, ülkenin kamu düzeni yasalarına dayalı olduğunu ve din üzerinde yapılmadığını da eklediler.

Vaxjo'daki Müslüman topluluğun sözcüsü Avdi Islami, her yıl binlerce Müslüman'ın camiyi ziyaret ettiğini ve namaz çağrılarının dini özgürlükler adına çok önemli olduğunu söyledi.

The Globe Post'un haberine göre İsveç'te tam sayısı bilinmese de 400 bin kadar Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.