İsrail yıkımının izleri renklerle siliniyor

İsrail yıkımının izleri renklerle siliniyor

Gazze'nin batısındaki Şati Mülteci Kampı'nda yoksulluğun ve İsrail saldırılarının izlerini taşıyan sokaklar ve evler fırça darbeleriyle renkleniyor.

İsrail ablukası altındaki Gazze'nin batısındaki Şati Mülteci Kampı'nda yoksulluğun ve İsrail saldırılarının izlerini taşıyan sokaklar ve evler fırça darbeleriyle renkleniyor.

30 sanatçı tarafından başlatılan "Daha Güzel Gazze" adlı etkinlik kapsamında ressamların rengarenk çiçekler ve kelebeklerle süslediği Gazze'nin en büyük mülteci kamplarından biri olan Şati'nin sokakları yeni bir çehreye kavuşuyor. Bölge sakinleri, evlerinin dış cephesinin boyanmasından her ne kadar mutlu olsa da kapalı kapıların ardında yoksulluğun kol gezdiğini dile getiriyor.

Evlerinin gri duvarlarında artık turuncu ve mor çiçekler açan Behçet Ebu Hamad, evinin boyanmasının kendisini mutlu ettiğini ancak yaşadıkları zor hayat şartlarını değiştirmediği gibi, kendisine iş, ailesine aş sağlamadığını ifade etti.

Sekiz çocuk babası Ebu Hamad, "Evimiz dışarıda rengarenk ancak içerisi hala siyah. Yoksulluk ve zor şartlar devam ediyor. Ancak yine de güzel parlak renkler bölge sakinlerine mutluluk verdi" diye konuştu.

- En çok çocuklar sevindi

Sanatçılar tarafından rengarenk çiçekler, küçük ağaçlarla süslenmiş evini gören 11 yaşındaki Nidal Semir de "Kendime inanamıyorum. Gerçekten çok güzel olmuş" dedi.

Renkli çiçekler ve kelebeklerin bulunduğu duvarın yanında yürüyen 9 yaşındaki Raid Bekr, "Aynı şekilde evlerin içerisinin de boyanmasını, barış içerisinde fakirlik ve açlık olmadan yaşamak istiyorum" dedi.

"Daha Güzel Gazze" adlı kampanyanın koordinatörü Dalya Abdurrahman, evleri, merdivenleri, çerçeveleri, yerleri boyayarak, talihsiz kampa umut taşımak istediklerini kaydetti.

Kampın sokakları turuncu, sarı, yeşil, mor, pembe gibi parlak renklerle boyadıklarını belirten Abdurrahman, "Bu kampanyayla, İsrail'e bizim hayatı isteyen bir halk olduğumuz mesajını vermek istedik. Geçen ayın ortasında başladığımız çalışmalar bu ayın sonuna kadar devam edecek" ifadelerine yer verdi.

İsrail'in saldırıları nedeniyle hayatlarında köklü değişiklikler yapmak zorunda kalan Gazzeliler, daha önce de savaşın izlerini silmek için kaldıkları prefabrik konutların dış cephelerini ve Gazze limanındaki taşları boyamıştı.

Nüfusu 1 milyon 900 bine ulaşan Gazze'nin batı kesiminde yer alan Şati Mülteci Kampı'nda yaklaşık 82 bin mülteci yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD), Gazze Şeridi'nde ekonomik göstergelerin şimdi olduğu gibi gerilemeye devam etmesi halinde bölgenin 2020 yılından önce insan yaşamına uygun olmayan bir yere dönüşeceğini bildirmişti.

Dünya Bankası tarafından 22 Mayıs'ta yayımlanan raporda, Gazze'nin dünyada işsizlik oranının en yüksek bulunduğu yer olduğu, toplumunun yüzde 80'inin bir şekilde sosyal yardım aldığı, yüzde 40'ının ise yoksulluk sınırının atında yaşadığı belirtilmişti.

Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapatmıştı. 7 yıldan bu yana devam eden ambargonun yanı sıra 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından Mısır yönetiminin de Refah sınır kapısını kapatması ve tünelleri yıkması sebebiyle Gazze'deki Filistinliler, ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.

İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye geçen yıl 7 Temmuz'da başlattığı, 51 gün süren saldırılarda da 2 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.