“İslam” 2015 yılının kelimesi seçildi

“İslam” 2015 yılının kelimesi seçildi

Geride bıraktığımız senede Dünya din ve mezhep olaylarını sıkça yaşadı. Avrupa’daki İslam korkusu ise, “İslam” ile ilgili tartışmaları sık sık gündeme taşıdı. Bu ülkelerden biri de Çek Cumhuriyeti.

Ömer Çiftçi’nin Haberi
RİSALEHABER- 2015 senesi Avrupa için İslam karşıtlığının zirve yaptığı bir yıl oldu. Suriyedeki savaştan kaçan pek çok mültecinin de Avrupa’ya sığınması, Avrupa’da ayrılıkçı ve ırkçı seslerin bolca duyulmasına yol açtı.

Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag’da yayın hayatını sürdüren bir gazete, 2015 senesi boyunca Avrupa genelinde gündemi en çok meşgul eden ve en çok konuşulan konuları derleyip, yılın “kelimesini” seçti. Çek Cumhuriyetine göre yılın kelimesi “ İslam”.

İslam”ın yılın kelimesi seçilmesinin arkasında ise bir sevgiden veya meraktan çok, maalesef korku ve saldırganlık yatıyor. Özellikle Doğu Avrupa ülkelerindeki mülteci karşıtlığı kelimeyi gerek sosyal medyada, gerek ana akım medyada sıkça konuşulan bir konu haline getiriyor.

Konu ile ilgili Praugemonitor’e konuşan Çek Dili Uzmanı Karel Olivia; “ İslam kelimesinin 2015 senesinde bu kadar çok zikredilmesinin altında Avrupa’nın  İslam’a ve Müslümanlara karşı olan korkusu yatıyor.  İslam kelimesi sanırım burada dinden daha çok bir sosyal kesimi kapsıyor. Yardıma muhtaç mülteciler gibi” ifadelerini kullandı.

Çek yayın organlarının her sene yaptığı bu uygulama Avrupa genelinde 1 senenin gündemini incelemek açısından yararlı görünüyor. Bundan önce 2014 senesinin kelimesi “yaptırım” seçilmişti. 


Kaynak: RisaleHaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.