İshalden korunmak için önemli tavsiyeler

İshalden korunmak için önemli tavsiyeler

Manisa Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ziya Tay, ishal vakalarının yaz ayları ve mevsim geçişlerinde arttığını belirterek, uyarılarda bulundu.

Eylül ayının ilk 10 gününde 1185 kişinin ishal şikayetiyle hastanelere başvurduğunu söyleyen Tay, hastalıktan korunma yollarını anlattı. 

Yaz aylarında özellikle çocuk ve yaşlılarda görülen ishalin, sağlığı tehdit ettiğini söyledi. İshalin mevsimsel olarak özellikle Eylül ayında artış gösterdiğini belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, hastalıktan korunmak için tüketilen gıda ve suların temizliğine dikkat edilmesi uyarısında bulundu. İshale neden olan etmenlerle ilgili bilgi veren Dr. Tay, şöyle dedi:

"Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların oluşmasında önemli bir etken. İshal etkeni organizmaların bulaşmasındaki en önemli şey, temiz olmayan gıda ve suların alınması. İçme suları ve yiyeceklerin bağırsak enfeksiyonlarına neden olmaması için içme sularının ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olması önemli. Mümkün olduğunca dışarıda bekleyen yiyeceklerden satın almamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. İshalden korunmanın en etkili yolu ellerin sık ve düzenli olarak yıkanması. Özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekir. Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalı. Açıkta satılan veya uzun süre oda ısısında bırakılan gıdalar ise tüketilmemelidir."

10 GÜNDE 185 BAŞVURU

Mevsimsel olarak özellikle Eylül ayında artış gösteren ishale karşı uyarıda bulunan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, 2014 Eylül ayında hastanelerde ishal tanısı konulan vaka sayısının 3 bin 800 olduğunu söyledi. Tay, bu yıl Eylül ayının ilk 10 gününde 1185 kişinin ishal şikayetiyle hastanelere başvurduğunu açıkladı. İshalin kusma, şiddetli karın ağrısı ve sık tuvalete gitme gibi belirtiler gösterdiğini anımsatan Dr. Tay bu durumda tuzlu, şekerli su takviyesi yapılarak, hekime başvurulmasını istedi.

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.