İshal deyip geçmeyin!

İshal deyip geçmeyin!

Hava sıcaklığının inişli çıkışlı seyretmesi nedeniyle ishal ve ateş gibi rahatsızlıkların arttığını kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Cihangiroğlu, giyilen kıyafetten gıdaya kadar birçok şeye dikkat edilmesi gerek

Son günlerde mevsim değişiklikleriyle birlikte gastrointestinal sistem rahatsızlıkları, ishal, ateş şikayetlerinin artması nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Cihangiroğlu, vatandaşlara uyarıda bulundu.

Beklemiş gıdaları tüketmek konusunda da dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Cihangiroğlu, “Özellikle sıcak saatler, gündüz saatlerinde pişirilmişte yenmemiş gıdalar bazen dolaba konmadan unutulabiliyor. Bunların saatler sonra bile tekrar tüketilmesi sonrası mikropların çoğalıp bağırsaklarımızı bozması söz konusu olabiliyor. Ayrıca sabah terliyoruz. Akşam üşüyoruz. Bu yüzden sıcak soğuk dengesini de çok iyi ayarlayamıyoruz. Bu bizim genel olarak yıllardır gözlemlediğimiz, özellikle bahar aylarında tabi bu sonbaharda maalesef daha fazla ishal ve karın ağrısı şikayetleriyle hastalarımız çok daha fazla acilimize başvuruyor" diye konuştu.
 
“İnternette her yazan bilgi doğru değil"

Gelen hastaların hemen hemen hepsinde internetten edinilen bilgi sıkıntısı yaşadıklarını vurgulayan Uzm. Dr. Cihangiroğlu, şunları kaydetti:

“Özellikle internetin insanların yaşamına girmesiyle birlikte inanılmaz bir bilgi kirliliği olmaya başladı. Hastalarla kendilerine faydalı paylaşımlar veya bilgileri paylaşmak yerine sansasyonel, ilgi çekici veya insanları bazı yollara meyil ettirici internet sayfaları çok fazla. O yüzden bir hasta geldiğinde biz hastalığıyla hastayı konuşmaktansa, hastanın internetten öğrendiği bilgileri sorgulama yapma yoluna gidiyoruz. İşimizin bazen yarısı onla geçiyor. Hasta kendi şikayetlerini anlatmaktansa, hocam internette şöyle yazıyor internette böyle yazıyor. Ama internette her yazılan doğru olacak diye bir şart yok. Biz hastayı ikna etmeye veya her konuda hastayla ilgili bilgileri paylaşıp ona faydalı olacağımıza, hastanın internetle elde ettiği bilgiyi bizim ona sunduğumuz bilginin çatışmasını sona erdirmeye çalışıyoruz. Aslında bu da çok önemli gittikçe günümüzde önem kazanacak bir konu. Nasıl internetin kontrolü falan sağlanıyorsa sağlık konusunda da böyle olması lazım. Hastalar doktora gitmemek için diyorlar ya elimde internet var bakayım ishalde ne yapılır. Buradan öğrendiği bilgiyle bize geldiğinde de yok hocam internette böyle yazıyor, böyle yapacaksınız gibi ifadeler kullanıyorlar. Bizde iki arada bir derede kalıyoruz."

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.