İşe alınmada ilişkilerin önemi

Geçenlerde bir iş ziyaretinde firma sahibi ile sohbet ediyoruz. Krizin ne derece etkilediği gündeme geldi. İki yüz personelinden otuz beşini işten çıkardığını söyledi. O kurum için azımsanmayacak bir rakam. Kriz ortamında işten çıkarma birçok firmanın yaptığı şey. Bu ortamda işten çıkarılan kişi ne yapacak?

İşten çıkarılan moralini yüksek tutmalı

Her şeyden önce moralini iyi tutup karamsarlığa girmemesi ve kriz nedeniyle işten çıkarıldığının bilincinde olması gerekir. İşten çıkarılmanın her şeyin bitmesi anlamına gelmediğini de bilmelidir. İşten çıkarılan bunu kişilik problemi yapmamalı, aksine fırsata dönüştürme yollarını aramalıdır. Nitekim köklü değişimler zorluklardan sonra gelir. İşini seven profesyonel biri bu süreçte iyi bir planla daha kısa sürede iş bulabilir.

Ne yapmalıdır?

Kişi kendini tanımalı her şeyden önce; yeteneklerinin, güçlü ve zayıf yönlerinin farkına varmalıdır. İyi bildiği konularda kendini tanıtmasına özen göstermelidir. Bazı şirketler eleman ihtiyacı olmasa da bir işte çok iyi olan elemanı kaçırmak istemez. Kapsamlı bir kariyer planlaması yapıp hangi konularda iyi olduğunun cevabını vermelidir. Hobileriyle, daha önce yaptığı projeleriyle ve gönüllü kuruluşlarda yaptığı işlerle kendini kanıtlamalıdır. Özellikle kriz ortamında şirketler çok yönlü elemanı tercih ederler.

İş arama serüveninde rutinin dışına çıkılmalı. Realist düşünmek gerekirse Türkiye'de hatta tüm dünyada eleman alımında ilişkiler, birebir görüşmeler, internetten daha öncelikli bir yöntemdir. Evde oturup internetten başvurulan firmalardan cevap beklemek yeterli değildir. Bunun yerine yapılması gereken, olabildiğince ilişki kurup çevre edinmek ve var olan çevremizi bundan haberdar etmek, şirketleri araştırmak daha etkili bir yöntemdir. Genelde yapılan, eleman arayan firmalara başvuruda bulunmaktır. Müracaatlar fazla olacağı için işverenlerin geri bildirimi ya çok zor ya da hiç olmayabilir. Kriz ortamında rutinin dışına çıkıp bizzat firmalara iş teklifinde bulunabilir.

Başvurulacak şirketler iyi araştırılmalı

Başvuru yapılacak şirketleri iyi araştırmalı. Bu konuda internetten yararlanılabilir. Çalışmak istenilen, beklentilere uygun şirketlere başvurulmalı. Şirkete ne tür bir artı değer katacağınızı düşünmeli; görüşmede bu detaylıca anlatılmalıdır. Özellikle ilgili şirketin kontak kişisine ulaşılmalıdır. Bu yöntemle iş bulma başarı oranı araştırmalara göre yüzde 47'dir. Kişinin tanıdığı firma sahipleri ile diyaloga girilmeli. Tanıdıklar vasıtasıyla eleman alımı yüzde 33 olarak tespit edilmiştir.

İş arama sitelerine binlerce kişi başvuruyor. Ancak, piyasada eleman açığının büyük bir çoğunluğu ilan edilmiyor. Çoğunlukla birebir ilişkilerle eleman bulunuyor. Dolayısıyla iş aramada internette, gazetelerde açık duyuruya çıkmayan pozisyonları fark edip buralara başvurmak iş arayan için daha avantajlı olacaktır.

Bu başvuruları yaparken hazırda iyi hazırlanmış bir CV olmalı. Her şirket için de farklı hazırlanmalıdır.

Sonuç olarak kriz ortamında iş arama serüveninde beklentiler çok yüksek tutulmamalı. İçinde bulunulan durum göz önünde bulundurulmalı. Mesela; çalışma şartları ve özellikle ücretlendirme tatmin edici olmayabilir. Bu durumda şimdiden kriz sonrası için tekrar gözden geçirme teklifinde bulunulabilir.

Faruk Akçe

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum