İngiltere'de okullarda başörtüsü tartışması yeniden alevlendi

İngiltere'de okullarda başörtüsü tartışması yeniden alevlendi

Sık sık gündeme gelen başörtüsü tartışması, Dünya Başörtüsü Günü sırasında yeniden alevlendi.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- İngiltere'de Dünya Başörtüsü Günü kutlamaları sırasında Nazma Han adlı Bangladeş asıllı bir kadının yaptığı kampanya ile kutlandı. Kampanyada Han, diğer insanların başörtülüler ile empati kurabilmesi için gönüllü olanlara başörtüsü taktırdı.

Böyle güzel kampanyalara rağmen batıda başörtüsü tartışmaları alevlendi. Özellikle İngiltere'de okullarda başörtüsü tartışması son derece sert geçiyor. Bazı seküler gruplar, ilkokullarda başörtüsü yasağı için eğitim bakanlığını talep yağmuruna tutarken, İslami gruplar ise duruma karşı direniş gösteriyor.

Londra'nın merkezinde bir devlet okulunda bir öğretmen, okuldaki kızların başörtüsü giymesini yasaklamaya çalışarak gündeme oturdu. Fakat veliler ve bölge Müslümanlarının büyük tepkisi ile karşılaşınca bu talebinden geri adım atmak zorunda kaldı.

İngiltere'de okullarda başörtüsü yasağı için en büyük girişimleri OFSTED adlı kuruluş yapıyor. Kuruluşun lideri Amanda Spielman, geçtiğimiz aylarda okullardaki başörtülü öğrenciler üzerine bir müfettiş gönderip onlara "neden başörtüsü takıyorsunuz?" sorusunu sordurarak tepkileri üzerine çekmişti.

Bütün bunlar yaşanırken özel okullar biraz daha izole halde kalmaya devam ediyor. İngiltere genelinde 2018 itibari ile kız öğrenci kabul eden 142 İslam okulu bulunuyor. Bunların 59'u resmi kıyafetlerinde başörtüsünü zorunlu tutuyor.

Economist'in haberine göre son dönemlerde tartışmalara dahil olan Ulusal Seküler Grup da başörtüsü yasağı için girişimlere başladı. Gruplar en azından ilkokulda başörtüsü olmaması gerektiğini vurgulayan bir raporu yeniden yayınladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.