İmam hatip liselerinde 9 yabancı dil öğretilecek

İmam hatip liselerinde 9 yabancı dil öğretilecek

Anadolu imam hatip liselerinde öğretilen

Anadolu imam hatip liselerinde öğrencilerin kendilerini tercih ettikleri bir alanda geliştirmelerine imkân sağlamak üzere fen ve sosyal bilimler, teknoloji, hafızlık, yabancı dil, sanat ve spor alanlarında program çeşitliliği uygulanıyor.

Yoğun dil eğitim ve öğretimi almak isteyen öğrencileri için de dil hazırlık sınıfı bulunan Anadolu imam hatip liseleri eğitimini sürdürüyor. Bu okullarda Arapça, İngilizce, Almanca, İspanyolca, Çince ve Rusça dillerinden biri birinci yabancı dil olarak veriliyor. Bu dillere 2020-2021 öğretim yılında Fransızca, Farsça ve Japonca da eklendi. Böylece imam hatip liselerinde öğretilen dil sayısı 9’a çıktı.

33 OKUL DİL EĞİTİMİ VERİYOR

Bu okulların hazırlık sınıfında 20 ders saati birinci yabancı dil, 7 ders saati de ikinci yabancı dil öğretimi yapılıyor. Ayrıca 3 saat Türkçe, 3 saat Matematik, 4 saat Kur’an-ı Kerim, 2 saat Beden Eğitimi ve Spor, 1 saat Rehberlik dersleri yer alıyor. Mardin’den İstanbul’a, 14 ilde bulunan hazırlık dil sınıfı programı uygulayan 33 okulda toplam 47 uygulama ve  9 yabancı dil bulunuyor.

İngilizce 21 okulda, Arapça 16 okulda, İspanyolca 2 okulda, Fransızca 2 okulda, Almanca 2 okulda, Çince 1 okulda, Rusça 1 okulda, Farsça 1 okulda, Japonca 1 okulda okutuluyor.

YENİ OKULLAR

2020-2021 Öğretim Yılında İstanbul Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Fransızca eğitimi başlıyor. Okulun hazırlık sınıfına merkezi sınavla 30 öğrenci alınacak. Bir başka Fransızca eğitim veren Anadolu imam hatip lisesi de İzmir’de açılıyor. İzmir Karabağlar’da bulunan İzmir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde 30 öğrenci yeni yılda dil eğitimi görecek. İstanbul Üsküdar’da bulunan İstanbul Ticaret Odası Marmara Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Japonca eğitimi için 30 kontenjan ayrıldı. Van İpekyolu’ndaki Van Anadolu İmam Hatip Lisesi de bu yıl ilk kez Farsça eğitimi verecek. Bölüme 30 öğrenci alınacak.

ARACI DİLSİZ EĞİTİM

Hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıllık lise eğitimine devam edilen Anadolu imam hatip liselerinde aracı dilsiz eğitim uygulanıyor. Yurtdışında yapılan immersion programları gibi o dilin konuşulduğu ülke olmamasına rağmen bir fanus içinde öğrencileri tutarak sanki yabancı bir ülkedeymiş gibi sadece hedef dilde gençlerin yaşaması sağlanıyor. Ders içerikleri, “Okuma, Yazma, Dinleme, Konuşma” becerileri olmak üzere dörde ayrılıyor. Dersler, uygulama ağırlıklı olarak işleniyor.

ORTAK SINAVLA FİNAL

Türkiye genelinde 47 ayrı dil bölümünde sınavlar da farklı bir sistemle yapılıyor. Ülke genelinde hazırlık sınıfı dil projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerinde aynı eğitim kalitesini yakalamak, verilen yabancı dil seviyesini ölçmek, dil becerilerini artırmak, bu konuda daha verimli ve etkili ölçme ve değerlendirme yapabilmek amacıyla her dönem sonunda merkezi ortak sınav uygulaması yapılıyor. Bu sınav da çoktan seçmeli, kompozisyon ve sözlü olmak üzere üç aşamadan oluşuyor.

UYGULAMA ALANI MÜNAZARA

Konuşma ve günlük hayata dair pratik dil eğitimi de verilen okullarda dilin sahada kullanımına yönelik ise münazaralar düzenleniyor. Önceki yıllarda 6 Dilde Münazara Yarışması adıyla düzenlenen Türkiye Münazaraları Yarışması, hazırlık dil sınıfı olan okullarda; Arapça, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Çince ve Rusça olarak yapılmıştı. Ayrıca uluslararası Anadolu imam hatiplerde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler için de Türkçe olarak uygulanmıştı.

Okulların bünyelerinde düzenledikleri Model Birleşmiş Milletler Toplantıları ve Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi de yine dilin aktif kullanımını sağlıyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.