İlk kez yayınlanıyor: Said Nursi'ye İran'dan gelen mektup

İlk kez yayınlanıyor: Said Nursi'ye İran'dan gelen mektup

Bir subayın vesile olması ile yazılan mektup

RİSALEHABER

Araştırmacı-yazar Müfid Yüksel, Türkiye'den İran'a sürgün edilen Seyyid Abdullah’ın 1955 tarihinde Bediüzzaman Said Nursi'ye gönderdiği mektubun orjinalini ilk kez yayınladı.

Tarihçe-i Hayat'ta "İran'lı bir Nur talebesinin Üstad Bediüzzaman Hazretlerine bir mektubu" başlığı ile yayınlanan mektupta Seyyid Abdullah, 40 yıldır Bediüzzaman'dan haber alamadığını, bir subay vesilesiyle eline geçen bazı risalelerden sonra mektup yazdığını belirtiyor.

Müfid Yüksel'in Said Özdemir ağabeyin arşivinden yayınladığı mektup şöyle:

Seyyid Taha El-Hakkârî En-Nehrî (Vefatı:1269/1853) Hazretlerinin Torunu Ünlü Seyyid Abdülkâdir’in (İdâmı: 1925) Oğlu Seyyid Abdullah’ın Barla’da sürgünde bulunan Bediüzzaman Said En-Nursî Hazretlerine, sürgün hayatı yaşadığı İran/Urmiye’den Ağustos 1955’te gönderdiği mektup. Mektup Sahibi Gilânizâde/Abdülkâdir Efendizâde Seyyid Abdullah. Vefatı: Urmiye 1968 

Mektubun aslının görüntüsü ilk kez yayınlanmaktadır. Mektubun aslının görüntüsünü, Said Özdemir arşivinden bize verme lütfunda bulunan İsmet Güven'e teşekkürü borç biliriz. 

2-044.jpg

Zarfın üzerinde "Türkiye Cumhuriyetine tâbî Isparta'nın Barla nahiyesinde mukim pek muhterem, faziletmeâb Bediüzzaman Hazretlerine takdim olunur."

Adresim: İran’da Rızâiye vilâyetine tâbi mergivar mahâlinde Dize Karyesinde Gilânîzâde Seyyid Abdullah

Ağustos 1955

Pek muhterem, fazîletmeâb, üstâd-ı muhterem Bediüzzaman Hazretlerine,

Herşeyden evvel selâm ve hürmet-i mahsûsumu takdim, sıhhat ve âfiyette devamınızı Cenâb-ı Kadîr-i Mutlak Hazretlerinden temennî ve niyaz eylerim. Lütfen ahvâl-i âcizânem istifsâr buyurulursa, Lehu’l-hamd ve’l-Minne, vücud-ı fânîm Bâkî,  Iran'da, Rizâiye (Urmiye) vilâyetine tâbî Mergivar mahallinde Dize karyesinde imrâr-ı hayat etmekte olduğumu arz eylerim.

Bu geçen kırk yıl zarfındaki inkılâbât-ı zaman dolayısıyla müteferrik olarak uzaklara düşmüş bulunmaklığım hasebiyle, sıhhat ve âfiyetinizden bîhaber kalmış, dâimâ vücud-ı muhtereminizi soruşturmak, birinci emel ve arzularımdan idi. Cenâb-ı Hakk Hazretlerine çok şükür, bu günlerde muhterem kardeşimiz, subay Tayyib Arangül vasıtasıyla, sıhhatınız haber-i meserretini aldığımdan son derece memnun ve mütehassis oldum. Kadîr-i Zülcelâl Dîn-i Mübîn-i İslâmın hizmet ve saadeti için sizi pekçok zaman lütuf ve himâyesinde masûn ve mahfûz buyursun. Âmîn.

1-058.jpg

Kıymetdar telifâtınızdan Nur'un Ilk Kapısı, Asâ-yı Mûsâ, Rehberü'ş-Şebâb ve diğer kitaplarınızın birçoğu, muhterem kardeşimiz vâsıtasıyle elime düştü  ve son derece memnun oldum. İnşaallah, bunlardan behreyâb oluruz. Bu ilk mektubum olmak dolayısıyla, fazla tasdi'den içtinabla hâtime verir, sıhhat ve âfiyetinize mübeşşir Lütufnâmenizi alacağıma ümidvâr , sıhhat ve vücud-ı muhtereminizin devamını Hâlık-ı Mutlak hazretlerinden temennî ve niyâz eylerim, Efendim

Merhum Seyyid Abdülkadirzâde,
Muhibbiniz Seyyid Abdullah

555654_520562391304303_624054734_n.jpg

Mektup Sahibi Seyyid Abdullah'ın Babası Şura-yı Devlet Reisi Seyyid Abdülkâdir Diyarbekir'de idâm sehpasında.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.