Horlayanların korkunç sonu

Horlayanların korkunç sonu

Horlamadan dolayı birçok aile travması yaşandığını belirten Doç. Dr. Özgür Yörük, "Horlama mesleki olarak trafik kazalarına, dikkat eksikliklerine, kişilik bozukluklarına, hatta psikiyatrik bozukluklara yol açıyor" dedi.

Yörük, yaptığı açıklamada, horlamanın basite alınmaması gerektiğine işaret ederek, horlamadan dolayı birçok aile travması yaşayan hastayla karşılaştıklarını söyledi.

Hastalarda yaşanan bu rahatsızlıkları operasyonla tedavi ettiklerini anlatan Yörük, "Horlama küçük dilin sarkmasıyla oluyor. Küçük dil ve yumuşak damak sarkmasıyla havanın geçeceği alan daraldığı için horluyoruz. Hastanın burnunda kemik eğriliği varsa yine nefes alamazsa horlama ve nefes kesintilerine neden oluyor. Bunları operasyonla düzeltebiliyoruz" diye konuştu.

Yörük, insanların bu tür rahatsızlığın üzerinde durmadığına değinerek, "Oysa horlama ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık. Horlayan insanlar rahat şekilde oksijen alamadığı için vücudu dinlenemiyor ve rahat uyuyamadığı için hem bedeni hem de zihni yorgun oluyor" ifadesini kullandı.
Horlamadan dolayı birçok aile travması yaşandığını belirten Yörük, Horlamanın mesleki olarak trafik kazalarına, dikkat eksikliklerine, kişilik bozukluklarına, hatta psikiyatrik bozukluklara yol açtığına dikkati çekti.

Yörük, şöyle devam etti: "Horlayan ve nefesi kesilen insanlar normal insanlardan daha fazla uykuya eğilimli oluyor. Sürekli yollarda olan şoförler var. Horlayan insan uykusunu alamaz, uykusuz yola çıkarsanız nasıl olursunuz, dikkatiniz dağılmış bir halde yol alırsınız. Şoför niye yolda uyusun? Ya gece bir sıkıntısı oldu uyuyamadı ya da horladığı için nefesi kesildiği için uyuyamadı. Uyumak demek oksijenize olmak demek, vücudun nefes alması demek, sürücü horladığı için dinlenme olmuyor. Artık vücudun dayanacak gücü kalmıyor ve direksiyon başında kendini kaybediyor, trafik kazalarına neden oluyor."

"Horlama kilo da aldırıyor"

Sosyo-ekonomik alanların yükselmesinin, araçların daha çok kullanılmasının, yürümeden, spor yapmaktan uzaklaşılmasının horlama şikayetlerini artırdığını vurgulayan Yörük, horlama hastalığının şişman insanlarda daha çok görüldüğünü belirtti.

Yörük, "İşin bir ilginç tarafı da kilolu insanlar horlar, horlandıkça da endrojen kortizon dediğimiz bir hormon salgılar. Yani sanki biz dışarıdan kortizon almış gibi şişeriz, hasta horladıkça nefes kesilmeleri oldukça, daha çok strese girdiği için daha çok kortizon salgılanır ve hasta kilo alır. Biz horlayan hastalarımıza kilo vermelerini öneriyoruz. Eğer çok ilerlemişse ameliyatla da bu sorunu ortadan kaldırabiliyoruz" dedi.

Doç. Dr. Yörük, horlama ve uyku problemi olan hastaların en kısa sürede hastanelerde tedavilerini yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.