Hipnoz nedir ne değildir?

Hipnoz nedir ne değildir?

Hipnoz kavramını Psikolojik danışman-Hipnoterapist Ayşenur Kahveci’ye sorduk

Risale Haber-Haber Merkezi

Hipnoz kavramını çok duyarız. Son zamanlarda sınavlara hazırlanan öğrencilere de tavsiye edilen hipnoz kavramını Psikolojik danışman-Hipnoterapist Ayşenur Kahveci’ye sorduk.

Hipnoz nedir?

Hipnoz uyanık bir durumdur. Rahatlama durumudur. Hayalinizde canlandırma halidir. Zihin alıştırmasıdır. Biliçdışınızla uyumdur. Gerçek kontrolün sergilenmesidir.

İbn-i Sina, “Ruhsal bir hayal gücü vardır. Bu güç hastalıkları oluşturabilceği gibi, var olan rahatsızlıkları da ortadan kaldırabilir. Beden, ruhsal hayal gücünün emirlerine itaat etmek zorundadır” demiştir.

Bu güzel söz, hipnozu tarif eder sanki. Cenab-ı Hak insanı mükemmel bir şekilde tasarlamıştır. Sadece bedenen değil, ruhen de oldukça donanımlıdır insan. Hipnozda da, insan ruhuna takılan donanımdan istifade ederiz.

Hipnoz ne değildir?

Uyku değildir. Bilinçsiz bir durum değildir. Aldanma hali değildir. Zihnin zaafiyete uğrama hali değildir veya kişinin kontrolünü kaybetme durumu değildir.

Herkes hipnoz olabilir mi?

Rahatsızlığın tedavisinde hipnoz kullanılmasının faydalı olabilceğini düşündüğümüz tüm durumlarda herkese hipnoz uygulanabilir.

Ne gibi problemleri hipnoz ile çözümlüyorsunuz?

Bunlar başlıca şöyledir:

  • Bir türlü engel olunamayan takıntılı ve saplantılı düşüncelerin,
  • obsesif kompulsif bozuklukların,
  • alkol, sigara gibi madde bağımlılıklarının bırakılmasında,
  • tırnak yeme, parmak emme, göz kırpma gibi istem dışı kas hareketlerinde, kekemelikte,
  • yeterince kullanamadığımızı düşündüğümüz kişisel kabiliyetlerimizi aktifleştirmekte,
  • bireysel ilişki kurmakta zorlanan bireylerde bu durumu kolaylaştırmakta,
  • diş çekimi, ameliyat olma, iğne yaptırmak gibi tedavi yöntemlerinden korkan bireylerde,
  • söz dinlemeyen, konsantrasyon sorunu yaşayan, motivasyon eksikliklerinde, sınav zamanında heyacana bağlı başarısızlık problemlerinde,
  • öz güven sorunlarında,
  • fobilerde,
  • bireysel ilişkilerde uyumsuzluk veya geçimsizlik gibi sıkıntılarda,
  • nedeni bulunamayan nefes darlığı, kalp sıkışması, halsizlik, yorgunluk hislerinin çözümlenmesinde,
  • nedeni bulunamayan saç dökülmesi, deri döküntüsü gibi allerjik durumlarda,
  • nedeni bulunamayan aşırı yemek yeme veya aşırı zayıflama veya yediğini kusma durumlarında,
  • nedeni bulunamayan ve bir türlü geçmeyen baş ağrısı ve baş dönmesi, el-ayak uyuşmaları gibi durumlarda uygulanmaktadır.

Hipnoza kişi ne şekilde hazırlanır?

Kişilerin hipnoza hazırlanması mayalama dediğimiz; kişiyi hipnoza hazırlamak adımıdır. Öncelikle kişiye hipnoz hakkında bilgi veririz. Onların da soruları olur. Bu soruları cevaplarız. Ve bir uygulama gösterdikten sonra kişinin hipnozdan faydalanacağına inancını sorarırız. Hipnozun olmazsa olmazıdır inanç. Eğer “Hipnozun işe yarayacağından eminim” cevabını almışsak birey hipnoza hazırdır. Hipnozun bir diğer olmazsa olmazından da bahsetmek istiyorum. Bu da hayaldir. Hayal bilinçaltımızın dili hükmündedir. Bizler hayallere öyle ya da böyle (hakikat olmasalar bile) tepki gösteririz. Bireylerin hipnoz olduklarını hayal etmeleri dahi, hipnoza girmeyi kolaylaştıracaktır.

aysenurkahveci_hipnoz.jpg

 

Hipnoz ile trans durumu nasıl oluşturulur?

Trans hali kişinin hipnozu kabul etmesi, hipnozun işe yarayacağına kat’iyyen inanması, hipnozu ve uygulayan uzmanı onaylaması ve etkin şekilde katılımı ile oluşmaktadır. Hafif-orta-derin olmak üzere trans seviyeleri vardır. Genellikle hafif ve orta seviyeler yeterli gelir.

Kişi kendi kendine de hipnoza girebilir mi?

Evet. Bunu öğrenebilir. Aslında bütün hipnozlar birer oto-hipnozdur. Yani kişinin kendi kendine hipnoza girmesidir.

Hipnoz olunca bireylere istemedikleri şeyleri yaptırabilir misiniz? Veya söylemek istemediklerini sorsanız cevap verirler mi?

Yukarıda da belirttiğim gibi hipnoz esnasında bireylerin bilinçleri açıktır. Kişi, ruhen ve bedenen gevşemiş durumdadır. Uzman tarafından verilen tüm telkinleri kabul etmeye hazırdır, buna odaklanmıştır. Dış etkenlerden uzaklaşmıştır. Bununla birlikte zihin oldukça aktiftir. Bu durumda bireylere onaylamadıkları bir davranış telkin edilse bile bunu kabul etmezler ve uygulamazlar.

Hipnozdan çıkamamak söz konusu mudur?

Hayır. Hayal bilinçaltımızın dilidir demiştik. Hipnozda bilinçaltımızla muhatap olurken kullandığımız dil hayaldir. İnsanlar hayal kurarlar ve istedikleri zaman hayal kurmayı bırakıp gerçek hayata dönebilirler. Hipnozdan çıkmak da bunun gibi kolaydır. Aksi durum, söz konusu değildir.

Hipnoz ile kişinin geçmişini silmek, beynini ele geçirip kontrol altına almak mümkün müdür?

Hayır. Hipnoz olağanüstü birşey değildir. Uzun yıllardır, hatta yüzyıllardır kullanılan bir tekniktir. Hipnozla kişinin geçmişinde canını acıtan hadiselere bakış açısını değiştirerek aslında o kadar da can acıtıcı olmadığı veya başka türlü görüp düşündüğünde canını yakmadığı noktasındaki farkındalıklarını arttırmak mümkündür. İlgililer 555 886 8797 numaralı telefondan bize ulaşabilir.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.