Hindistan'da Tac Mahal tartışması: Müslümanların mı? Hinduların mı?

Hindistan'da Tac Mahal tartışması: Müslümanların mı? Hinduların mı?

Hindistan'da bulunan, Dünya'nın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Tac Mahal tartışmaların odağında

Ömer Çiftçi'nin haberi:

RİSALEHABER-15. Yüzyıl'da Hindistan'da krallık yapmış olan Müslüman Kral Şah Cihan, vefat eden eşi Mümtaz Mahal için bir türbe yaptırmaya karar verir. Eserin yapımı için 20 bin kişi çalışmış, 1632'de başlayan inşaatın bitmesi 22 yılı bulmuş, 40 milyon rupiye mal olmuştu. 75 metre yüksekliğinde, saf mermerden yapılmış anıt mezar, Hindistanlı Müslümanların adeta övünç kaynağı.

Yeni başlayan bir tartışma ise Hinduların bu eseri kendilerinin olduğu yönünde iddialar ile başladı. Şu ana kadar Tac Mahal içinde Müslümanların ibadetine izin veriliyordu. Hindular, eserin içinde kendilerinin de ibadet etmesini istiyor.

Aslında bu iddialar ve tartışmalar yeni değil. Tac Mahal'ın bir Hindu eseri olduğuna dair iddiaların çıkış noktası  PN Oak adlı bir koyu Hindu yazar tarafından ortaya atıldı. Yaklaşık 20 yıl önce başlayan tartışmalar günümüze kadar ulaşmış durumda. 

İddialara göre Tac Mahal Şah Cihan'ın yaptırdığı bir eser değil. Eser Müslümanların Hindistan'ı fethinden yüzyıllar önce zaten Hindular tarafından yapılmıştı. Müslümanlar sadece Tac Mahal'i diğer Hindu tapınakları gibi fetih sırasında camileştirmişlerdi.

İddialar ile ilgili ilk yalanlama ise Hindistanlı Tarihçi Parsa Venkateshwar Rao'dan geldi. Rao'ya göre Hinduların bu iddiası akıl dışı ve saçma. Yapının mimarisi bir Hindu eseri değil, kubbesi ve minaresi gibi özelliklere bakınca alenen bir Müslüman eseri.

The Guardian'ın haberine göre Hindular asılsız iddiaları ile sürekli aynı konuyu gündeme getiriyor ve hatta kimi zaman bunu mahkemeye bile taşıyor. Hindistan'daki son dönem siyasi olaylar göz önüne alındığında 20 yıldır süren davaları bu kez kendileri adına olumlu sonuçlanabilir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum