Hindistan şehrinde 'Allah' ismini sildiler

Hindistan şehrinde 'Allah' ismini sildiler

Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh eyaletinin kuzeyinde bulunan şehirde garip bir olay yaşandı

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Hindistan'ın Allahabad şehrinin adı artık Prayagraj. Bunun nedeni ise Hint milliyetçilerinin sunduğu teklif. Hint Milliyetçileri, şehrin adındaki Allah ibaresinin Hint kültürüne ve inancına aykırı olduğu gerekçesi ile Uttar Pradesh yönetimine geçtiğimiz günlerde başvurmuştu. Başvuru kabul edildi ve tarihi Allahabad şehri ortadan kalktı.

Müslümanların yoğun olduğu bu bölgenin adı ünlü Babür Krali Ekber Şah tarafından verilmişti. Kentin Hintliler tarafından kullanılan ismi ve artık resmi odan Prayagaj ismi ise Sanskritçe 'kurban yeri' anlamına geliyor ve Hintlilerin mitolojik inancından geliyor.

İsim değişikliğinin en önemli nedenlerinden biri Uttar Pradesh eyaletinin artık Yogi Adityanath adlı ırkçı görüşleri ile bilinen siyasetçi tarafından yönetilmesi. Adityanath siyasetten önce Hindu bir din adamıydı.

Kentin muhalefet partileri ve Müslümanlar karara bir hayli tepkili. Fakat bu tepkiler kararın alınmasına engel olamadı. 

İndependent'in haberine göre Uttar Pradesh eyaletinin Sağlık Bakanı Siddharth Nath Singh, yoğun tepkiler üzerine açıklama yaptı ve, " Kentin zaten inançlarımızda bilinen adı Prayagaj'dı. Karara itiraz edenlere sesleniyorum, aileniz birden sizin isminizi değiştirse ne hissederdiniz?" ifadelerini kullandı.

Irkçı Başkan Adityanath ise ismi değiştirdiği yetmiyormuş gibi bölgeye Allahabad ismini verenlerden hesap sorulacağını söyleyerek Müslümanları tehdit etti.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum