Her gün yarım avuç fındık fıstık tüketin

Her gün yarım avuç fındık fıstık tüketin

Yapılan bir araştırma, günde yarım avuç fındık, fıstık, ceviz, badem gibi sert kabuklu yemiş yemenin erken ölüm riskini önemli oranda azalttığını gösterdi.

Daha önceki araştırmalarda, sert kabuklu yemiş tüketiminin kalp-damar sağlığına iyi geldiği ortaya konmuştu. Ancak Hollanda'da yapılan bu araştırma kapsamında ilk kez bu yiyeceklerin hastalıklara olan etkisine bakıldı.

Erken ölüm riskini yüzde 23 azaltıyor
Maastricht Üniversitesi'nde Prof. Piet van den Brandt başkanlığında yapılan araştırmaya göre günde en az 10 gram fındık, fıstık, ceviz ya da badem yemek, erken ölüm riskini yüzde 23 oranında azaltıyor. Tuz ve trans yağ içermesi nedeni ile fıstık ezmesinin bir yararı yok.

Araştırma kapsamında 1986 yılında 55-69 yaş grubundaki 120 bin kişiden beslenme ve yaşam tarzları ile ilgili bilgiler alındı. 10 yıl sonra bu kişilerin ölüm oranlarına bakıldı. Sert kabuklu yemiş tüketen kişilerin kanser, diyabet, solunum ve nörodejeneratif hastalıklar yüzünden erken ölüm oranının daha düşük olduğu görüldü.

Tüm hastalıklarda 10 yıllık süre içinde erken ölüm riskinin yüzde 23 azaldığı görüldü. Bu oran nörodejeneratif hastalıklarda yüzde 45, solunum hastalıklarında yüzde 39, diyabette ise yüzde 30.

Araştırmanın sonuçları, International Journal of Epidemiology'de (Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi) yayımlandı.

Sebze meyve tüketimi fazla, yağ oranları daha az 
Prof. van den Brandt, BBC'ye yaptığı açıklamada, araştırmalarında sert kabuklu yemiş tüketen kişilerin daha fazla sebze-meyve tüketmesi ve bu gruptaki kadınların vücutlarında daha az yağ olması gibi faktörlerin de dikkate alındığını ve bunların sonuca yansıtıldığını söyledi.

Sert kabuklu yemişler, doymuş ve doymamış yağ asitleri, farklı vitaminler, lif, antioksidan ve diğer biyoaktif bileşenler içeriyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.