Helal gıda uzmanından önemli margarin açıklaması

Helal gıda uzmanından önemli margarin açıklaması

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Hüseyin Büyüközer'in açıklaması

Büyüközer, “Bu artışın sebeplerine bakıldığında özellikle dünya piyasasında son yıllarda bütün Dünyadaki Müslüman tüketicilerin, artık helal sertifikası olan ürünleri tercih etmeleri ve üreticilerin karşısına helal sertifikanın çıkması, üreticilerin de helal sertifika almalarını hızlandırmakta olduğunu görüyoruz. Helal sertifikası alan firmalar yeni oluşan büyük bir piyasanın içerisine girmiş oldular. Dünyada şu anda sadece helal gıda sektörünün yıllık ürün talebi 860 milyar dolar. Bu çok büyük bir pazardır. Buna, helal finans, helal ilaç, helal kozmetik, helal temizlik, helal turizm, helal lojistik gibi sektörleri de ilave ettiğimizde muazzam bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Sadece helal ürün ve hizmet talebi 2,5 trilyon doları aşmış durumdadır” dedi.

Helal gıda pazarındaki aktif ülkelerin; Endonezya, Malezya, Tayland, Avustralya, Kuzey Amerika, Avrupa Birliği ve Afrika olduğunu belirten Büyüközer, bu ülkelerin yanında Türkiye'nin de son yıllarda pazarda aktif olduğunu bildirerek, “GİMDES'in helal sertifikası Dünya Helal Konseyi'nce ve bazı itibar gören ülkelerin kurumlarınca onaylanan bir sertifika durumundadır. Bundan dolayı, GİMDES Helal Sertifikalı Markalar, Dünya Helal Gıda Sektöründe de önemli bir konuma gelmiş bulunmaktadırlar. GİMDES İslam ülkeleri ve Müslümanların azınlıkta yaşadığı her coğrafyadaki Müslümanlar tarafından aranan ve istenen tek Helal Sertifikalandırma Kurumu olarak çalışmalarını alnı açık yurtiçine ve yurtdışına dönük olarak sürdürmektedir. Başladığı günden bugüne yaklaşık 20 milyar dolarlık ihracatın oluşmasına vesile olmuştur.

Sertifikalama talepleri her geçen gün artmakta bugüne kadar 450 firmanın 10 bin çeşit ürününe GİMDES Helal Sertifikası verilmiştir. İslam ümmetinin 'Helal Lokma' konusunda uyanışı GİMDES’e büyük bir vazife yüklemiştir. GİMDES, önderliğinde Türkiye küresel helalin liderliğine doğru ilerlemektedir. Bu ilerlemeyi hiç bir kişi veya kurumun beyanları durdurmaya gücü yetmeyecektir. Çünkü Müslüman ümmetin bütün dünyada 'Helal Lokma' konusunda uyanışı başlamış bulunmaktadır. Bu durumda GİMDES’e daha fazla vazife düşmektedir” ifadelerini kullandı.

2,5 trilyon dolarlık helal pazarından pay alabilmek için başta AB olmak üzere, Japonya, Brezilya, Avustralya, Güney Kore, Filipinler, Tayland, Singapur, Kanada, Çin gibi gayrimüslim, hatta Budist, ülkelerde ihracat yapmak isteyen tüm firmaların bir sertifikaya ihtiyaç duyduğunu bildiren GİMDES Başkanı, bunun sebebinin dünyanın her tarafındaki Müslümanların artık sertifikalı ürün aldığını söyledi.

"HER MARGARİNDE TRANS YAĞ VARDIR"

Bitkisel sıvı yağların yapay olarak katılaştırılmaları sonucunda elde edilen yağlara margarin dendiğini belirten Büyüközer, şöyle konuştu:

"Margarinler doymuş yağ gurubuna giren yağlardır. Bünyelerinde yapay olarak oluşan trans yağları da barındırırlar. Son yıllarda, bütün dünyada margarinlerin zararları, hastalık yapma riskleri ayyuka çıkınca yeni arayışlara yönelen margarin sanayicileri, yeniden görevlendirdikleri bilim adamlarının buldukları bitkisel sıvı yağlardan margarin yapımı için interesterifikasyon denilen bir yöntemi kullanarak, margarinlerini kullanmaya devam ettiler. İnteresterifikasyon, eski margarinlerde bulunan trans yağlarını bir hayli azalttı ama tamamen yok edemedi. Yapılan tüm analizlerde, bu yeni yöntemde de margarinlerin içindeki trans yağların sıfıra inmediği görülmektedir. Margarinciler, 100 gram yağda 1 gram'ın altındaki trans yağlarını yanlış olarak sıfır trans yağı olarak lanse ediyorlar. Sıcak preslenmiş bitkisel kökenli yağların kullanıldığı paketli ya da paketsiz gıdaların ne kadar yaygın kullanıldığı düşünüldüğünde, alınan toplam dozun arttığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Koroner Kalp Hastalığına sebep olduğu kesinleşmiştir. Diyabet, Obezite, Kanser, Kısırlık, Karaciğer Fonksiyon Bozukluğu, Hücre Fonksiyon Bozukluğu gibi birçok hastalığın kapısını açmaktadır. Alzheimer, Parkinson vb. gibi hastalıklara sebep olmasıyla ilgili pek çok bilimsel çalışma mevcuttur. Annenin beslenme tarzına bağlı olarak anne sütüne geçtiği kanıtlanmıştır. İyi kolesterol (HDL) seviyesini düşürmektedir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini yükseltmektedir. Kandaki yağ oranını yükseltmektedir. Alınan kalori aynı olmasına rağmen vücutta (özellikle karın bölgesi) yağ birikimi ve kilo alımına sebep olmaktadır" dedi.

Margarinlere alternatif yağların da bulunduğunu söyleyen GİMDES Başkanı Büyüközer, sözlerini şöyle tamamladı: "Alternatif kullanılabilen yağ gurubuna fraksiyonel yağlar adı verilmektedir. Fraksiyonel yağlar hidrojene yağlardan tamamen farklı yağlardır, kalp-damar sistemi başta olmak üzere margarinler gibi sağlık riskleri teşkil etmezler. Fraksiyonel yağlar ve margarinler ikisi de erime noktasını değiştirmek için kullanılan bir yağ işleme yoludur. Margarinleştirme, yağı daha yoğun, daha sağlam hale getirir ve erime noktasını yükseltir. Bir üretici açısından, bir yağın fırında kolayca işlemeyi sağlaması ve raf ömrünü uzatması istenir. Fraksiyonlanmış yağlar margarin yağlarından tamamen farklıdır. Bu yağlar da fırında kolayca işlemeyi sağlar ve raf ömrünü uzatır. Hidrojene yağlar gibi sağlık riskleri teşkil etmez.

Fraksiyonlama, doymuş ya da doymamış ya da fraksiyonları kaldırarak, bir yağ daha çok sıvı ya da daha fazla katıya neden olabilir. Yağların temel molekül yapısından yana değişen yoktur , sadece oranları değişebilir. Bu nedenle fraksiyonel yağlar hidrojene ve interesterifikasyon yağlara özgü sakıncaları içermemektedir. Bu yüzden GİMDES sadece fraksiyonel yağlara ve fraksiyonel yağların kullanıldığı ürünlere sertifika çalışmaları yapmaktadır". 

iha

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum