Hastalara verilen din desteğinde sevindirici gelişme

Hastalara verilen din desteğinde sevindirici gelişme

Sağlık Bakanlığı tarafından kamu hastanelerinde başlatılan manevi destek ekiplerine hastalar büyük rağbet gösteriyor

Başakşehir Devlet Hastanesi’nde pilot olarak başlatılan uygulamayla hizmet vermeye başlayan iki din görevlisi hastalara dini konularda manevi destek veriyor.

Hastaların din adamlarının manevi destek vermesinden çok memnun olduğunu belirten Genel Sekreter Prof. Dr. İhsan Bakır, "Diyanet tarafından yetkilendirilen ekibimize özel bir oda hazırladık. Ağır hastaların tamamına diğer hastalarda ise talebe göre hizmet veriliyor. Hastalar bu hizmetten çok memnun. Hastaların manevi anlamda desteklenmesi tüm gelişmiş ülkelerde en temel hasta haklarından biridir. 2002-2006 yılları arasında Belçika’da çalıştığım hastanede her hastanın çekmecesinde İncil ve hastanenin kadrolu din görevlileri vardı. Hastanın moralinin yüksek tutulması tedavi sürecine olumlu katkı sağlıyor" diye konuştu.

Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde yer alan İstanbul Başakşehir Devlet Hastanesi’nde kurulan ve biri kadın iki din görevlisinin görev yaptığı, Manevi Destek Birimi ile hastaların ve yakınlarının morallerinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Hastalardan gelen talep üzerine destek sunan manevi destek ekibi hastayı dinleyerek bazen dua etme, dertleşme, bilmedikleri konularda dini sorulara cevap verme, manevi olarak rahatlamalarını sağlamak adına Kur'an okuma gibi hizmetler vererek hastaları tedavileri süresince yalnız bırakmıyor.

Haftada 3 gün düzenli olarak hastanede görev yapan iki din görevlisinin talep nedeniyle yoğun çalıştığını ve bu durumdan çok memnun olduklarını anlatan Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Bakır, "Özellikle Palyatif adını verdiğimiz serviste yatan ağır hastalar ve ameliyat olacak yüksek riskli hastalar için manevi destek ekibi büyük önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nce hastaların dini destek alması, dini vecibelerini yerine getirmesi evrensel bir hak olarak kabul ediliyor. Bu hizmetten faydalanan hastalarla yakınları psikolojik olarak rahatlıyor. Tıbbi tedavi uyguladığımız hastalara hem psikolojik destek hem de dini- manevi destek sunuyoruz. Bir din görevlisinin manevi destek için hastaların ve yakınlarının yanlarında olması onları rahatlatıyor. Bu da tedavide başarı için önemli" diye konuştu.

Yapılan bilimsel çalışmalarda ameliyatlara yüksek moralle giren hastaların ameliyat sonrası komplikasyon ve şikayetlere daha az maruz kaldığını da ekleyen Prof. Bakır, "Hastalar, hasta yakınları hatta pek çok sağlık çalışanı bile bu hizmeti talep etmeye başladı" dedi.

iha

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.