Halil İnalcık: Said Nursi'nin Kürtler üzerinde büyük etkisi var

Halil İnalcık: Said Nursi'nin Kürtler üzerinde büyük etkisi var

27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi bir toplantı düzenler

RİSALEHABER

"Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefat yıldönümünde anılıyor.

İnalcık, 1960 darbesinin ardından Kürt sorununu araştırmak için Doğu'ya yaptığı ziyaretteki Said Nursi etkisine dikkat çekmişti.

İnalcık'ın farklı zamanlarda farklı kişilere yaptığı açıklamalar, söyleşiler birden fazla yayınevi tarafından kitaplaştırılmıştı.

Onlardan birinde Kürt sorununa dair konuşan İnalcık'ın sözleri şöyle:

"1960'ta 27 Mayıs darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi orada valilik yapmış kimseleri ve bölge üzerinde tarihi araştırma yapanları bir toplantıya çağırdı, Kürt sorununu masaya yatırdı. Orada uzun uzadıya konuşuldu. Ben de toprak tarihi üzerinde araştırmalarım dolayısile oradaydım. Toprak meselesi, yarıcılık meselesi üzerinde konuştum. Aşîret toprak ağalarının o bölge sosyal hayatındaki önemini belirttim. Valiler birtakım projeler öne sürdüler. Benim ileri sürdüğüm proje, herşeyden önce Kürt kimliğini ve bölgedeki sosyal ve kültürel yapıyı araştırıp tanımanın gereği üzerindeydi. İlkin sosyal, ekonomik, kültürel sorunları araştırma konusu yapmak gerektiğini söyledim. Bunun için bir Doğu Anadolu veya Kürdoloji Enstitüsü kurulmasını önerdim.

“Kürt halkının çok geri şartlarda yaşadığını gözlemledim. Şeyh, derviş kılıklı insanlar halkın üzerinde söz sahibi idiydi. Said Nursi mesela büyük etki oluşturmuştu. Şimdi önemleri azalsa da hâlâ etkilerinin devam ettiği yerler var.”

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.