Hafta sonu çok uyumak, uykusuz kalmaktan daha zararlı

Hafta sonu çok uyumak, uykusuz kalmaktan daha zararlı

Yeni bir bilimsel araştırma, hafta sonu geç saatlere kadar uyumanın, hafta boyunca yaşanan uyku eksikliğinin zararlı etkilerini telafi etmediğini ortaya koydu

ABD’de yürütülen araştırma, uyku yoksunluğu yaşayanların, günde dokuz saat uyuyanlara kıyasla gece yarısı atıştırmasına ve dolayısıyla kilo almaya daha müsait olduğunu gösterdi. Elde edilen bulgular, bu şartlar altındaki insanların kan şekeri seviyesinin de düştüğünü kanıtladı. 

Colorado Üniversitesi’nin araştırmasına katılan 40 yaş altı 36 sağlıklı yetişkinin iki hafta boyunca uykuları izlendi. Bu insanlara çalışmanın yürütüldüğü kronobiyoloji laboratuvarlarında yiyecek verilirken, kaldıkları ortam da ışığa maruz bırakıldı. 

Çalışmalar sırasında katılımcılar üç gruba ayrıldı: Bir grubun dokuz gece boyunca dokuzar saat uyumasına izin verilirken, bir diğerinin uyku süresi gecede beş saatle sınırlandırıldı. Beş gün boyunca uykuları kısıtlanan ve hafta sonu diledikleri kadar uyumalarına izin verilen son gruptan ise daha sonra sınırlı uyku sürelerine geri dönmeleri istendi. 

Elde edilen sonuçlar, hafta sonu grubunun daha çok uyku bozukluğu yaşadığını ve hafta sonu geç kalkmanın hafta içindeki açığı kapatmaya sadece 66 dakikalık katkı sağladığını gösterdi. 

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.