Siyasette ölçü ve prensipler-4

Yerel yönetimler (Mahalli idareler)
Belediyeler, muhtarlıklar, belediye meclisi üyeleri, yerel yönetim olarak halk tarafından belirli bir süre için seçilerek iş başına gelirler. Her yerel seçimde belediye başkanı, muhtar ve il genel meclisi üyelikleri seçimi yapılır. İl genel meclisindeki üyelikleri ve yerel yöneticiler vatandaş tarafından seçilmiş olduklarından, memnuniyet durumu olmazsa bir daha iş başına gelemeyeceğini bildiklerinden daha dikkatli çalışmak ve en iyi şekilde hizmet etmek durumundadırlar. Her ne kadar merkezi sistemle aday olarak gösterilseler bile yine de vatandaşa karşı ağır sorumlulukları vardır. Keşke belediye başkan adayları da muhtarlar gibi aday olabilseler. Seçmen kimi istiyorsa sandıkta o adayın rekabete çıkması en uygun olacaktır. Belediye seçimlerinde seçmenler adaydan çok merkezi siyasi partinin durumuna bakarak tercihini belirtmektedir. Ülke yönetimine nasıl ki mevcut siyasi partiler talip iseler, belediye yönetimine de, il meclisi yönetimine de de siyasi partiler talip olmaktadırlar. Her üç yönetimde de ahenk olması arzu edilir. İl genel meclisleri belediyeleri şekillendirirken, hükümet üst yönetim olarak belediyelerin ihtiyaçlarını karşılamak durumundadırlar. Ülkemizde zaman göstermiştir ki belediye yönetimi ve il genel meclisi ve hükümet farklı partilerden olunca o ilin belediyesinden verim almak zorlaşmaktadır. Aslına bakarsanız, farklı görüşler farklı bakış açılarının ortaya konması demektir. Birlikte istişare edilirse aşılamayacak problem, yönetilemeyecek bir belediye olamaz.

Belediye başkanları
Belediye başkanları yerel yönetimlerin seçimle başa gelen temsilcileridirler. Vatandaşın ekseri oyları ile başa geçtiklerinden vatandaşın nezdinde hatırı sayılır kıymeti vardır. Ancak bir o kadar da sorumlulukları olmakla birlikte bağlı olduğu siyasi iradenin de yükünü üzerinde taşımaktadırlar. Muhtarlar siyasi iradeye bağlı olmadan seçime girdiklerinden biraz daha serbest olmakla beraber seçilmiş olduğu mahalde vatandaşa karşı onlarında sorumlulukları vardır. Belediye başkanları ve muhtarlar il çerisinde mülkü amirler ve atanmış bürokratlarla, il meclis üyeleri ile senkronize olarak çalışmalıdırlar. İlin her türlü alt yapısı, çevre ve şehircilik, imar işleri ilgili tecrübe ve birikime sahip olmalıdırlar. Kendi idaresinde çalışan ekibi iyi tanımalı, bir orkestra şefi gibi personelini yönetebilmeli, sevk ve motive etmelidirler. Belediye öncelikle o şehrin su, imar, ulaşım, şehir içi trafik düzeni, aydınlatma ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı, temizlik ve katı atık, itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans, defin ve mezarlıkların tanzimi konularının yanı sıra konut, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, park ve yeşil alanlar, evlendirme, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi, kadın ve çocuk koruma evleri, kent ve coğrafi bilgi sistemlerinin kurulması gibi hizmetleri yapar, yaptırır ve denetler. Belediye seçimlerinde vatandaşın elinde kendi başkanını belirleme yetkisi siyasi partilerin tercihlerini dikkate alarak adayını belirlemek durumundadır. Belediyelerde, çevre ve şehircilik konusunda deneyimli, çalışkan, gayretli insanların aday yapılması en uygunu olacaktır.

İl genel meclisi ve belediye meclis üyeliği
İl genel meclisi il özel idaresinin karar organıdır. Büyükşehirlerde il özel idaresinin olmaması nedeniyle Büyükşehir belediye meclisi il düzeyinde tek yerel meclisi olmuştur. İl genel meclisi üyeleri o ilin stratejik plan ve yatırım ve çalışma programlarının belirlenmesi, imar planlarının yapılması, il çevre düzeni planı, bütçe ve borçlanma konularında görev ve yetkileri vardır. Belediye meclis üyesi siyasi partileri belediye meclisinde temsil etmek amacıyla seçilir. Belediye meclisiyse bir karar organıdır ve il ile ilçelerin sorunlarını çözmek amacıyla toplanır.

Muhtarlıklar
Muhtarlar yerel çapta mahalle veya köyün problemlerine ve rutin işlerine kendi işi gibi bakmalı ve üzerine titremeli. Bulunduğu belediyeler ile eş güdümlü olarak çalışabilmelidirler. Muhtarların asli görevleri mahalle veya köyde her konuda düzeni sağlamaktır. Muhtarın görevlerini bir vatandaş olarak bizlerinde bilmesinde fayda vardır. Muhtarlar köylerde yol, çeşme, bakım onarım, temizlik gibi işlerin yapılması için çalışmalar yapar. Köylerde ortak işlerin düzenlenmesini organize eder. İhtiyaç sahiplerine gelecek yardım ve destekleri tanzim eder. Bulunduğu bölgede eksik olan işlerin gerekli birimlere bildirerek çözüm bulunmasını sağlar. Muhtarlıklar, kişinin kendine büro tesis etme, devletten maaş alma ve ruhsatlı silah edinme araçları değildir. Bunlar devletin muhtara verdiği hizmetlerin karşılığıdır. Bunların hiç birisi bir muhtarı ayrıcalıklı duruma getiremez. Muhtar buna karşılık seçim bölgesinde üstün gayretle çalışmalıdırlar. Her muhtar, adının usulsüzlük ve yolsuzluklara karışmadan görevini sonuna kadar devlete ve millete layık bir şekilde yürütmelidirler.

Sonuç olarak;
Yerel yönetimlerden vatandaşın asıl isteği; yukarıda saydığımız kanunlar çerçevesi ile çizilmiş görevlerin samimiyetle, iştiyakla, görev bilinci ve aşkıyla, mahir bir sanatkâr becerisiyle tatbik edilerek sonuçta, halkın makul beklentilerini yerine getirilerek memnun edilmesidir. Her ne kadar siyaset ile uğraşmasak bile, yılların bize verdiği tecrübeler doğrultusunda gerek ilçe belediye başkanlarının seçiminde, gerek büyükşehir belediye başkanlarının seçiminde ve muhtarlık seçimlerinde oy kullanmış ve tercihlerimizi yapmışızdır. Özellikle belediye başkanı seçerken belediye başkanının niteliklerini bilenimiz çok azdır. Genellikle tercihimizi partiden yana koyarak belediye başkanı seçmeye çalışırız. Seçeceğimiz başkanın mahareti, sanatı ve kişiliği üzerinde gerekli araştırmaları yapmadan sandığa gideriz. Ülkemizin birçok şehirlerinde iktidar partisinin veya hükümet başkanı/başbakan/cumhurbaşkanı sayesinde seçilen belediye başkanları kendisini avantajlı olarak görmekte ve bu tavrını görevi sonuna kadar devam ettirmektedir. Bu nedenle iktidar ve muhalefet partileri belediye başkan adaylarını belirtirken o ilin içerisinde sevilen, sayılan, önde gelen, belediyecilikte maharetli, sanatında en üstün kişileri aday göstermelidirler. Nitekim bazı zamanlar olmuş ki, güçlü liderlik vasfına sahip başkan adayları tek başına bile bağımsız olarak ortaya çıkıp, halkın gönlünü kazanıp seçilmeyi başarabilmişlerdir. Bizden söylemesi…

Bir sonraki yazımız;
Milletin vekilleri temsil rolünü nasıl yerine getirmelidirler?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.