H1N1 virüsü 2 saat canlı kalabilir

H1N1 virüsü 2 saat canlı kalabilir

Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, H1N1'in mevsimsel gribe benzer yollarla bulaştığını belirterek, 2 saat canlı kalabildiğini açıkladı.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, H1N1'in mevsimsel gribe benzer yollarla, genellikle kişiden kişiye öksürük veya aksırıkla bulaştığını belirterek, virüsün 2 saat canlı kalabildiği için ağız veya buruna dokunduktan sonra temas edilen yüzeylerde yayılmaya devam ettiğini bildirdi.

Sönmezoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kişisel olarak alınabilecek önlemler ve toplumda oluşturulacak farkındalıkla H1N1 virüsünün yol açtığı sorunların aşılabileceğini aktardı.

Domuz gribinin titreme, ateş, boğaz, kas ve şiddetli baş ağrıları, kuru öksürük, halsizlik, genel rahatsızlık, bulantı, kusma, ishal gibi belirtileri bulunduğuna işaret eden Sönmezoğlu, şöyle devam etti:

"Mevsimsel grip gibi, H1N1 gribi, kronik sağlık koşullarının kötüleşmesine neden olabilir. H1N1 gribi mevsimsel gribe benzer yollarla, genellikle kişiden kişiye öksürük veya aksırık yoluyla bulaşır. Grip virüsü 2 saat canlı kalabildiği için ağız veya buruna dokunduktan sonra temas edilen yüzeylerde yayılmaya devam eder. Semptomlar görülmeden 1 gün önce ve hastalık görüldükten sonraki 7 gün ve daha sonraki günler bulaşabilir. Gripten korunmak için en önemlisi ve ilk yapmamız gereken elleri yıkamak ve genel sağlığı korumaktır. Yeterli uykunun alınması gerekir. Fiziksel olarak aktif olun, stresinizi yönetin, bol sıvı alın, besleyici gıdalar tüketin. Ayrıca, grip virüsüyle kontamine olmuş yüzeylere dokunmayın, hasta olan bireylerle temastan kaçının. H1N1 gribine karşı korunmada aşı etkilidir. Mevsimsel yapılan grip aşısının domuz gribi virüsü içeriği vardır. 2015'ten beri dörtlü grip aşısı (2 influenza A iki influenza B) yapılmaktadır."

- "Yumurta alerjisi olanlar grip aşısı yaptırmamalı"

Sönmezoğlu, 65 yaş ve üzeri kişiler ve yaşlı bakımevinde kalanların, kronik kalp damar, böbrek, akciğer hastalıkları olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin. 3-6 ay arası yeni doğanlarla,, 2 yaş arası çocukların ve sağlık çalışanlarının aşı olmasını tavsiye ederek, "Aşı yapılamaması gerekenler ise yumurta alerjisi olanlardır. Ancak gebe ve emziren kişilere aşı yapılabilir" ifadelerini kullandı.

Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Sönmezoğlu, şu önerilerde bulundu:

"Özellikle öksürdükten veya aksırdıktan sonra, yüzeyler sık sık temizlenir. Gözlere, buruna ve ağza dokunmamak gerekir çünkü virüs bu yolla yayılır. Hasta kişilerle temas etmekten kaçınılır, grip olanın okul ya da işe gitmeyip, istirahat etmesi gerekir. Eğer hastalandıysanız, diğer insanlarla mümkün olduğu kadar temasınızı sınırlayınız. İşinize veya okula gitmeyiniz. Öksürürken veya aksırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatınız. Kullanılan mendili atık kutusuna atınız. Öksürürken veya aksırırken yanınızda mendiliniz yoksa elinizle ağzınızı kapatınız ve elinizi yıkayınız. El hijyeninize her zaman dikkat ediniz. Bu önlemlere özen göstermeniz hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır."

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.