Gut, kalbi tehdit ediyor

Gut, kalbi tehdit ediyor

Bir eklem hastalığı olan gut hastalığının kalp krizi riskini artırdığı bildirildi.

Kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesi sonucu ortaya çıkan gut hastalığının tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimdalı ve Romatoloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, “Ürik asit yüksekliği olan kişilerde kalp hastalıkları daha çok oluyor ve ürik asiti de daha iyi düşürülürse kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm oranları azalıyor” dedi.

Ürik asit yüksekliğinin hipertansiyon, diyabet ve obeziteyle yakın ilişkisi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ertenli, “Ürik asit yüksekliği tesbit ettiğimiz hastaların mutlaka tansiyonunu ve şekerine de bakmak gerekir. Son yıllarda ortaya çıkan bilimsel bir bilgi, henüz yüksek tansiyon hastalığı ortaya çıkmadan önce ürik asit yüksekliği belirlenir ve tedavi edilirse, hipertansiyonun engellenebildiğini gösteriyor. Uzun dönemde ürik asit yüksekliği böbrek fonksiyonlarının bozulmasına ve diyalize kadar giden böbrek problemlerine sebep olabilir” dedi.

ŞEKER EN  BÜYÜK DÜŞMAN

Ayak başparmağında kızarıklık ve şiddetli bir ağrı ile başlayan, daha sonra eklemlerin şişmesine yol açan gut hastalığında en önemli tedavinin beslenme düzenlenmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ertenli, “Gut hastalarına protein yasaklanır ve hastalar ne yiyeceklerini bilemezler. Ancak burada yapılan hata tüm proteinlerin yasaklanmasıdır. Aksine gut hastaları süt ve süt ürünlerini, bitkisel proteinleri rahatlıkla tüketebilirler. Kırmızı, beyaz et ve balıktan uzak durmaları yeterlidir. Burada en önemli kısıtlanması gereken yiyecek früktozdur. Çikolatalarda, pastane ürünlerinde kullanılan şeker gut hastalarının düşmanıdır” diye konuştu. 

Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.