Grip tedavisinde sık yapılan hata: Antibiyotik kullanımı

Grip tedavisinde sık yapılan hata: Antibiyotik kullanımı

Soğuk kış günlerinde sık sık görülen gribal enfeksiyonlara karşı korunma yollarını anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, her grip tedavisinde antibiyotik kullanımının yanlış olduğunu söyledi.

Özellikle sonbahardan kışa geçişte salgınlara neden olan gribal enfeksiyonlar, virüslerin neden olduğu bir hastalık. Genellikle endişeye yer vermeyecek bir şekilde seyreden gribal hastalıklar, zaman zaman çok ağır bir tabloya da dönüşebiliyor.

Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, soğuk kış günlerinde sık sık görülen gribal enfeksiyonlara karşı korunma yollarını anlattı.

Sonbahardan kış mevsimine geçiş ile birlikte solunum yolu hastalıklarının daha sık görülmeye başladığını anlatan Kalkan, en büyük yanlışın ise gribal enfeksiyonların tedavisinde antibiyotik kullanımı olduğunu söyledi.

“Bol sıvı alımı çok önemli”

“Gribal enfeksiyonda evde istirahatinin yanı sıra bol sıvı alımının önemli olduğunu kaydeden Kalkan, şunları söyledi: 

“Sonbahardan kışa ilk geçtiğimiz dönemde, kalabalık yaşamın da ön planda olduğu bölgelerde virüs dediğimiz bazı mikroorganizmalar ateş, halsizlik, kırgınlık, yaygın vücut ağrısı, burun akıntısının eşlik ettiği bir enfeksiyonlara neden olabliyor.”

“Enfeksiyonlar eşittir antibiyotik demek değil”

“Genel alışkanlığımız ve yılların getirdiği kulaktan dolma bilgilerle bütün enfeksiyonlar eşittir antibiyotik gibi algılanabiliyor.” diyen Kalkan, “Kış döneminde gribal enfeksiyon diye tanımladığımız enfeksiyon tablosu, gözle görülmeyen ve mikroskopta bile bazen görünmeyen virüslere bağlı.” dedi.

 Gribe karşı ne yapmalıyız?

Gribal enfeksiyonlara karşı korunma yollarını ve alınacak önlemleri anlatan Kalkan, “Halk olarak farkında olmamız gereken ve yapmamız gereken bazı tedbirler var. Birincisi her grip olduğumuzda antibiyotiğe başvurmamamız lazım. Çoğumuzun evinde ya da komşumuzda ve tanıdığımda mutlaka daha önce yazılmış ve alınmış ama bitirilmemiş antibiyotikler var.  Öncelikle onlara dokunmamamız lazım. Ateş, kırgınlık ve mikroorganizmaların neden olduğu bu ilk tabloda ateş düşürücüler ve yeterli su içilmesi gerekir. Yeterli sıvı alınması için bitkisel çaylardan da yararlanılabilir.  İstirahat ile birlikte özellikle kalabalık yerlerde el hijyeni, el yıkamaya dikkat edilmesi ve havlu gibi bazı kıyafetlerin ortak kullanılmaması bunun yayılmasının önüne geçecek. Ateş üç günden uzun sürmüyorsa, beraberinde öksürük, renkli balgam eklenmiyorsa antibiyotik kullanma konusunda aceleci olmamak lazım. Ama üç günden uzun süren ateş varsa, geçici tedavilere rağmen şikâyetler halen sürüyorsa kişinin hekimlere başvurmaları gerekiyor. Kendi başınıza, eş dost tavsiyesi ile ya da eczaneden alarak ilaç kullanmamanız gerekir.” dedi.

Kalkan, son olarak şunları söyledi: “Gribal enfeksiyonlarda toplu yaşam alanlarda, kreşlerde, okullarda çocukların enfeksiyon tablosunda iken birkaç gün evde istirahat etmek iyileşmeyi kolaylaştıracak, hastalığın yayılmasını engelleyecektir.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.