Grip, o hastalıklara davetiye çıkarıyor

Grip, o hastalıklara davetiye çıkarıyor

Prof. Dr. Serhat Ünal, hastalıklardan korunmak için yapılan grip aşısı gibi aşıların sadece yetişkinleri değil, çocukları da koruduğunu açıkladı.

Bebek ve çocukların boğmacadan korunması için özellikle evde yaşayan erişkinlerin bu hastalığın aşısını yaptırması gerektiği bildirildi.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, AA muhabirine, hastalıklardan korunmada aşının hayati önem taşıdığını söyledi.

Erişkinlere yapılan bazı aşıların, doğrudan kendilerini koruduğu gibi aynı zamanda bebek ve çocuklara hastalık bulaşmasını engellediğini vurgulayan Ünal, "Genellikle çocuk hastalığı olarak bilinen ve özellikle hayatın ilk 6 ayında ölümcül olabilen boğmacaya karşı aşı da bunlardan biri" diye konuştu.

Boğmacaya karşı erişkinlere uygulanan aşının, bebekleri koruduğuna işaret eden Ünal, "Boğmaca aşısı, erişkin yaşa gelindiğinde etkinliğini kaybediyor. Tetkiklere göre, 15 günden fazla devam eden nedensiz öksürüklerin temelinde yüzde 29 boğmaca yatmaktadır. Boğmaca büyüklerde öldürücü olmayabilir ama çocuklar için tehlikelidir" dedi.

Bu nedenle yetişkinlerin aşılanmasının önemini vurgulayan Ünal, "Asıl mikrobu anne, baba, büyükanne, büyükbaba gibi büyükler bebeğe bulaştırıyor. Bu nedenle yetişkinler de boğmaca aşısını yaptırmalı" uyarısında bulundu.

- "Erişkin aşılamasında gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldık"

Türkiye'nin, çocukların aşılanmasında dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında yer aldığını belirten Ünal, "Ancak erişkin aşılanmasında gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldık" ifadesini kullandı.

Çocuk aşılama oranının yüzde 96'lara ulaştığını dile getiren Ünal, "Erişkinlerde en yaygın aşılarda bile yüzde 50'lere ulaşılamadı. Türk insanı, çocuklarını aşılatırken duyarlı oluyor ancak kendisi için aşıdan kaçıyor" diye konuştu.

Yaşlanmayla çocukluk çağında yapılan aşıların koruyuculuğunun azaldığını anlatan Ünal, şunları kaydetti:

"Hacettepe Üniversitesinde yaptığımız bir çalışmada, polikliniğe başvuran erişkinlerin yüzde 69'unda tetanos, yüzde 65'inde difteri, yüzde 91'inde boğmacaya karşı koruyuculuk kalmadığı görülmüştür. Oysa birçok çocukluk çağı enfeksiyon hastalığı, erişkinlerde çok daha ağır seyredebilir. Bunun en yakın örneği 2013'te ülkemizdeki genç erişkinlerin etkilendiği kızamık vakalarında yaşanmıştır."

Dünyada her yıl meydana gelen yaklaşık 1 milyar grip vakasından 300 ila 500 bininin ölümle sonuçlandığına dikkati çeken Ünal, gebeler, 6 ay-5 yaş arasındaki çocuklar, kanser hastaları, 50 yaş üzerindeki diyabet, kronik akciğer, kronik böbrek ile solunum yetmezliği bulunanlar ve 65 yaşını geçenlerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini söyledi.

Ünal, bu kriterler göz önünde tutulduğunda, Türkiye'de risk grubunda bulunduğundan grip aşısı yaptırması gereken 23 milyon erişkin olduğunu bildirdi.

- "Grip, şeker koması ya da kalp krizine neden olabilir"

Grip aşısının hastalıktan korumada hem güvenli hem de etkili olduğunu vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Grip, insanı tamamen yatağa düşürür. Çok yüksek ateş, kas ve aşırı baş ağrısı, gribin belirtisidir. Hastanelere başvuruyu artırır, iş gücü kaybına yol açar. Kronik hastalığı olanlarda ise ölüm riskini artırır. Bu kişileri grip mikrobu değil, altta yatan hastalıklar öldürür. Örneğin kişi diyabetse şeker komasından, kalp ve damar problemleri varsa kalp yetmezliği ya da kalp krizinden ölür. Grip aşısı yaptırmamış olanlar, daha çok kalp krizinden yaşamını yitirmektedir. Çünkü gribin getirdiği fiziksel yük, organların sağlıklı çalışmasını bozarak kalp krizine neden olur."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.