Gribe direnmenin en tatlı yolu​: Bal

Gribe direnmenin en tatlı yolu​: Bal

Kış aylarında büyük küçük herkesin korkulu rüyası olan ve hızlı bir şekilde yayılan gripten korunmak için bağışıklık sistemini de güçlendirmek gerekiyor.

Her mevsim görülebilen grip salgınlarına özellikle büyük kentlerde yaşayanların yakalanmaları daha kolay oluyor. Halsizlik, yorgunluk, isteksizlik belirtileriyle gelip bünyeye yerleşen gribe karşı direnç kazanmak için doğal ilaç “bal”dan faydalanmak da mümkün olabiliyor. Konuyla ilgili Anavarza Bal İşletme Müdürü ve Gıda Mühendisi Burcu Sezen açıklamalarda bulunuyor.

“Doğal ilaç bal yüksek vitamin ve mineral deposu”

Balın yaklaşık %80’i frutoz ve glikoz şekerinden %20’si ise sudan meydana geliyor. Bal gün içi ısı farkının olduğu yerlerde soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösteriyor. Ayrıca ağız ve boğaz hastalıklarında da doğal bir ilaç olarak kullanılıyor. Gripten korunmada veya hastalığı hafif atlatmada baldaki antimikrobiyel etkinin yanı sıra fruktozun kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliği de faydalı oluyor.

“Hastalıklardan korunmak için Dünya Sağlık Örgütü de balı öneriyor”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, soğuk kış aylarında hastalıklardan koruyucu besinler arasında önerilen bal,  antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için üst boğaz enfeksiyonlarına da iyi geliyor. Düzenli tüketildiği takdirde bağışıklık sistemini güçlendiren ve vitamin, mineral açısından oldukça zengin olan bal çaylara ya da yoğurda karıştırılarak da rahatlıkla tüketilebilir.

“Hastalıklardan korunmak ve semptomları azaltmak için hazırlanabilecek ballı karışımlar”

Nezleye karşı: Balı süt veya limon ile karıştırarak tüketmek nezlenin etkisinin kısa sürede ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Kuru öksürük: Balı ılık suyla karıştırarak şerbet halinde tüketmek veya toz zencefil ile karıştırarak macun halinde yemek kuru öksürüğün ortadan kalkmasına yardımcı olduğu gibi boğaz ağrılarına karşı da etkili bir ağrı kesicidir.

Soğuk algınlığı: Bal ve tarçınla hazırlanacak karışımın en az üç gün boyunca düzenli olarak tüketilmesi vücudun dinçlik kazanarak hastalıktan kurtulmasına yardımcı olacaktır.

“Üreticilerine güvendiğiniz balları tercih edin”

Bal tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, satın alınan balın güvenilir üreticilerden tarafından piyasaya sunulan ambalajlı ürünler olması gerektiğidir. Burcu Sezen, bal satın alırken ürünün etiket bilgilerine, Gıda ve Tarım Bakanlığının izinlerine, kalite sistem belgelerinin varlığına, bu ürünü satan noktanın güvenilirliğine dikkat etmek gerektiğini vurguluyor.

Haberler  

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.