Göz tansiyonu kontrol altına alınmazsa körlüğe sebep olur

Göz tansiyonu kontrol altına alınmazsa körlüğe sebep olur

Halk arasında; göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak bilinen glokomun önlem alınmaması durumunda körlüğe sebep olduğu bildirildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Yıldırım, glokomun toplumda görülme sıklığı ile ilgili yaptığı çalışmasında aile öyküsü ve göz içi basınç (GİB) yüksekliğinin glokom ile yüksek ilişki gösterdiğini belirlediklerini açıkladı.

Glokomun tanı ve takibinde göz dibi muayenesi ve görme alanı testinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım, en önemli risk faktörü olan göz içi basınç yüksekliğinin (GİB) kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yıldırım, “Glokom tedavisinde yönetilen tek parametre göz içi basıncının kontrol altına alınmasıdır. Bu nedenle göz tansiyonunun doğru ölçümü ve gün içindeki değişimlerinin saptanması glokom hastalarının tanısında ve takibinde önemlidir. Glokom hastalarında ve/veya glokom şüphesi olanlarda 24 saatlik göz içi basıncı takibi çok pratik olmamak ile birlikte genellikle hastane ortamında yapılmaktadır. Kişilerin kendi ortamlarında, kendi kendilerine göz tansiyonu ölçümü yapabilmelerini sağlayan cihazların gelişmesi, göz içi basıncın günlük dalgalanmalarını saptama dışında, tedavide kullanılan ilaçların etkinliğini ve hastanın tedaviye uyumu konusunda da bilgi edinmemizi sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

ARTIK HASTALAR DA GÖZ TANSİYONUNU ÖLÇEBİLİYOR

Prof. Dr. Nilgün Yıldırım, VSY Biotechnology tarafından Türkiye’ye sunulan ve insanların glokom ölçümünü tek başına yapabildiği Icare Ev Tonometrisi cihazına ilişkin görüşlerini ise şu şekilde ifade etti: “Göz tansiyonunu ölçmeye uygun olarak dizayn edilmiş olan, kolay kullanıma sahip Icare ev tonometrisi ile damla konulmadan hızlı ve etkin GİB ölçümü yapılabilmektedir. Klinik dışı GİB monitorizasyonu sağlayan Icare ev tonometrisi ile elde edilen veriler göz hekiminin glokom tanı, takip ve tedavisine yardımcı olacaktır.”

VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş, glokom hastalarının dilediği zaman ve dilediği yerde göz içi basıncını ölçebildiği ve göz tansiyonunu takip edebildiği Icare Tonometrelere ilişkin şu bilgileri verdi: “Avrupa ve Amerika’da yaygın bir biçimde kullanılan Icare Tonometreler belleğinde ölçüm verilerini saklama özelliğine sahip. Bu sayede çeşitli zamanlarda alınan ölçüm sonuçları uzman hekimler tarafından değerlendirilebiliyor, ayrıca söz konusu veriler
e-posta yolu ile hekimlere ulaştırılabiliyor; Böylece hasta evinden çıkmadan göz içi basıncı değerlerini uzman hekime gönderebiliyor.”

CİHAN 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.