Göğüs kafesinde titanyum devri

Göğüs kafesinde titanyum devri

Tıp alanında bir ilke imza atan İspanyol doktorlar, 54 yaşındaki bir kanser hastasına 3D yazıcıda üretilen titanyum göğüs kafesi nakletti.

İlk kez gerçekleştirilen operasyondan iki hafta sonra taburcu olan hastanın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İspanya’da bir ilke imza atan doktorlar, 54 yaşındaki bir kanser hastasına titanyum göğüs kafesi nakletti. Salamanca Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatta, doktorlar, tümörün yayıldığı kemiklerin yerine, sağlıklı kemiklere tutunacak protezi yerleştirdi. 

Tümörün modeli çıkarıldı 

Hastanın tümörünün yayıldığı kemiklerin yerine, sağlıklı kemiklere tutunacak protez, 3D yazıcıda üretildi. Bilgisayar tomografisiyle hastanın göğüs kafesi ve ona yayılan tümörün modelini çıkaran mühendisler, bu işlem sonrasında hastaya uygun olarak Avustralya'nın Anatomics adlı firması tarafından tasarlanan protezi 3D yazıcıda bastı. Tasarlanan protez, CSIRO firmasının 1,3 milyod dolarlık Arcam yazısında üretildi. 

İki haftada taburcu edildi 

Elektron ışınıyla üretim yapan basıcı, haznesine yerleştirilen metal tozu eriterek tabaka tabaka işledi. CSIRO adına açıklama yapan Adam Knight, geleneksel yöntemlerle benzer bir protezin üretilmesinin mümkün olmadığını, 3D yazıcılar sayesinde her hastaya özel protez geliştirilebileceğini belirtti. İspanyol doktorlar, nakledilmesinin iki hafta sonrasında hastanın taburcu olduğunu açıkladı.

Akşam 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.