Gergin ruh hali insanda ödeme yol açıyor

Gergin ruh hali insanda ödeme yol açıyor

Hücreleri çevreleyen alanda normalden fazla sıvı birikmesi durumu olarak tanımlanan ödemin, vücudun akciğer, kalp zarı, karın boşluğu ile el, ayak, bacak ve yüzde şişme şeklinde de ortaya çıktığı belirtiliyor.

Uzmanlar, ödem olarak adlandırılan bu şişmelerin önemli hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ödemin az hareket eden, fazla kilolu, diyabetik, tuzlu ve karbonhidrattan zengin beslenen, depresif, gergin ruh hali ve mizaca sahip kişilerde sık görüldüğünü söyledi. Ödeme neden olan faktörlerin belirlenmesiyle sorunun ortadan kaldırılabileceğini belirtti. 

Doç Dr. Atasoyu, böbrek, kalp, karaciğer ve tiroit gibi önemli hastalıkların belirtisi olabilen ödemleri uzun süre oturmak veya ayakta kalmak, fazla miktarda tuz ve karbonhidrat tüketmek tetikleyebildiğini vurguladı. Doç. Dr. Atasoyu, “Uzun süreli eylemlerin ve beslenmenin yanı sıra damarlardaki dolaşım bozuklukları, alerjik durumlar, kadınlardaki regl öncesi dönem, gebelik ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da ödeme neden olabilir.” dedi.

AZ HAREKET ETMEK, FAZLA KİLO ÖDEMİ TETİKLİYOR

Ödem’in, yer çekiminin etkisiyle sıklıkla bacaklarda fark edilen bir durum olarak dikkat çektiğini anlatan Doç. Dr. Atasoyu, gece uyku sürecinde ise, yatay pozisyonda duran vücutla bacaklardaki ödemin, vücudun diğer kısımlarına ve hatta yüze kadar yayılabildiğini aktardı. 

Ödemin kimlerde daha sık görüldüğü hakkında bilgi veren Doç. Dr. Atasoyu, şunları aktardı: “Az hareket etmek, fazla kilo, diyabet, tuzlu ve karbonhidrattan zengin beslenmek gibi durumlar ödemi tetikliyor. Ayrıca, menopoz dönemine yakın olan kadınlarda dolaşımın yavaşlaması, vücuttaki yağ kitlesinin su tutması ve hormonal değişiklikler ile bilinmeyen diğer mekanizmalar nedeniyle de ödem daha sık görülebilir.” 

Atasoyu, depresif, gergin ruh hali ve mizaca sahip olan kişilerde de ödemlere sıklıkla rastlanıldığını dile getirdi.

TUZ VE KARBONHİDRATTAN KAÇININ

Ödem tedavisinin her hastalıkta olduğu gibi nedene yönelik olarak planlandığını belirten Doç. Dr. Atasoyu, “Özellikle bacaklarda oluşan ödemin uzaklaştırılması için tuz ve karbonhidrat tüketiminin kısıtlanması, istirahat ederken bacakların yukarıda tutulacak şekilde uzatılması, uzun süre hareketsiz kalmaktan sakınılması ve günlük sıvı tüketiminin 1.5-2 litre civarında sağlanması uygun olacaktır.” dedi.

SOĞAN VE SARIMSAK ÖDEM ATTIRIYOR

Bol ya da yeterli miktarda su içmenin ödem gelişimini önleyebildiğini vurgulayan Atasoyu, ödemin atılmasına yardımcı olan besinleri de şöyle sıraladı: “Ispanak, lahana, roka, nane, kuşkonmaz, maydanoz, pancar, üzüm, taze fasulye, ananas, kabak, soğan, pırasa, sarımsak, B vitamini ve demir içeren kepekli tahıllar.''

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.