Genlere özel obezite tedavisi yapılacak

Genlere özel obezite tedavisi yapılacak

Diyetisyen Doç. Dr. Barış Öztürk, genlere özel diyetin Türkiye'de aktif olarak ilk defa hayata geçeceğini söyledi.

Obezite tedavisinde genel geçer diyetlerin işe yaramadığını ve bu yüzden başarısız olunduğunu açıklayan Doç.Dr.Öztürk, bu çalışma ile bireyin riskini taşıdığı hastalıklarında ortaya çıkarılacağını ifade etti.

Kişiye özel diyet ile bireyin alması gereken karbonhidrat,protein ve yağ oranları hesaplanacak. Herkesin ayrı bir diyet programına tabi tutulması ile kilo verme sürecinde daha başarılı olunabilecek.
Genel diyet tavsiyelerinin tüm bireyler için yararlı olmadığını belirten Diyetisyen Doç. Dr. Öztürk, genlere özel diyet programı hakkında şu bilgileri verdi: “Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar beslenme ile ilgili genel geçer önerilerin ve hazır diyet listelerinin yanlış olduğunu ve diyetin mutlaka kişiselleştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Aslında obezite mücadelesinde başarısız olmamızın da temel sebebi budur. Araştırmalar besin öğelerinin sindirim sisteminden emilimi ve metabolizmasının dahi bireysel farklılıklar sergilediğini göstermektedir. Bu sebeple bilim adamları genetik yapı, barsak florası, vücut bileşimi ve kimyasal yapıyı da baz alarak diyetin kişiselleştirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürmektedirler. Hızla gelişen bilim ve teknoloji sayesinde genel geçer kuralları ve klişeleşmiş uygulamaları bir kenara bırakarak çok basit bir testle kişinin genetik yapısını belirleyebiliyor ve bireysel beslenme programları uygulayabiliyoruz. Buna ek olarak ileri düzeydeki vücut analiz cihazlarıyla danışanlarımızın vücut bileşimini kolay bir şekilde ölçerek tıbbi beslenme tedavisini bireye özgü hale getirebiliyoruz. Ancak bir eksiğimiz var: Vücut bileşimini ölçmek ve diğer biyokimyasal testleri uygulamak tek başına yeterli değil. Tam anlamıyla kişiye özel bir uygulama yapmak istiyorsak danışanımızın ya da hastamızın genetik yapısını da ortaya koymamız gerekiyor. Ki bu da imkansız değil artık. Genetik analiz sonuçlarına dayanarak kişiye daha az veya daha fazla folik asit, kolin, C vitamini, yağ asitleri, nişasta ve kafein önerebiliyoruz ve hatta metabolik tipini ortaya koyabiliyoruz. Bununla da kalmıyor bu testler sayesinde kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların da risklerini belirleyerek yola çıkabiliyoruz."

Yeme alışkanlıkarında kalıcı düzenleme

Doç.Dr.Öztürk, ''Genlere'' özel diyette besin öğelerinin yapısal bileşenlerini dahi hesaplayabildiklerini kaydederek, “Diyet tedavisini genetik parametrelerle uyguladığımızda bireyin alması gereken besin öğeleri ve bu besin öğelerine karşı verilen genetik yanıt ile diyetin karbonhidrat, protein ve yağ oranlarını kişiye özgü hale getirebiliyoruz. Hatta bu besin öğelerinin yapısal bileşenlerini dahi hesaplayabiliyoruz. Örneğin genetik analizinde çoklu doymamış yağ asitlerine karşı olumsuz bir yanıt aldığımız danışana, önerilerimizi bu doğrultuda hazırlıyoruz. Bunların dışında biz diyetisyenlerin en büyük sorunu yeme davranışlarında kalıcı bir düzenleme yapabilmek. İşte burası çok önemli, ki moleküler analizler sayesinde kişinin yeme davranışları hakkında da bir sonuç elde etmek ve kalıcı bir hayat tarzı oluşturmak kelimenin tam anlamıyla mümkün. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin bizi gelecekte götüreceği nokta kişiye özgü tıp, kişiye özel diyet, kişiye özel egzersiz ve kişiye özel psikoterapi olmalıdır. İnsan genomunun şifrelerinin çözülmesinden bu yana geçen 15 yıl içerisinde dahi, bu konuda çok uzun bir yol aldığımızı söyleyebiliyoruz" diye konuştu.


IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.