Fransa'da Medresetüzzehra benzeri bir okul açıldı

Fransa'da Medresetüzzehra benzeri bir okul açıldı

Fransız Müslümanlarının heyecanla beklediği bir eğitim modeli sunan okul, Fransa’da eğitim öğretim yılının başlaması ile faaliyete geçti.

Ömer Çiftçi’nin Haberi
RİSALEHABER-
Fransa’da mevcut Müslüman okulları sadece Kur’an eğitimi ile destekleniyordu. Bu yüzden velilerde daha yüksek kalitede eğitim veren bir Müslüman okulu beklentisi vardı.

3 dil okutacak ve ilmi ve fenni konulara eşit ağırlık verecek bir eğitim modelini benimseyen bu Müslüman okulu, eğitim seviyesini “elit” şeklinde tanımlıyor. Okulun marjinalliği ise Fransa’nın pek de alışık olmadığı bir tanımla ismine dahi sirayet etmiş durumda; ”Bilgelik meyvesi” ( Les Fruits du savoir).

fransa-medresetuzzehra-2.jpgOkul kendini klasik Müslüman veya Fransız eğitim kurumlarından farklı olarak tanımlarken, kendileri ile ilgili şu ifadeleri slogan ediniyor; “Çok dilli, dijital, alternatif ve Müslüman!”

Okulun en dikkat çekici özelliği sınıflarda kullanılan tahtaların dokunmatik olması. Ayrıca önlerindeki son model tabletler ile eğitime katılan öğrenciler, sürekli interaktif bir ortamda ders alma şansını elde ediyor.

Okul 3 dilde eğitime devam edecek. İngilizce, Arapça ve Fransızca.

Bilgelik Meyvesi Okul’unda Matematik öğretmeni olarak çalışacak olan ve okulun projesinde de katkısı olan Mounya Sbai Worldcrunch gazetesine verdiği röportajda; “Fransa’daki Müslüman çocukları toplum içerisinde önemli bir konuma getirmek asli görevimiz. Bu sebeple hiçbir masraftan kaçınmadık” ifadelerini kullandı. Müslüman çocuklara Fransızcayı da unutmadan Arapça üzerinden din eğitimi vereceklerini söyleyen Sbai, Matematiği de en üst düzey şekilde öğreteceklerinden emin.

Okul şimdilik Müslüman çocuklara hizmet verse de, okul yetkilileri önümüzdeki yıllarda gayr-i Müslim Fransız vatandaşlarının çocuklarına da eğitim vermek istediklerini belirtiyor.fransa-medresetuzzehra-3.jpg

Medresetüzzehra Benzeri bir yaklaşım

Bilindiği üzere Risale-i Nur eserlerinin müellifi Bediüzzaman Said Nursi’nin gaye-i hayalim dediği ve Medresetüzzehra ismiyle kurmak için çaba sarfettiği eğitim modeli de çok dilli ve İslami ilimlerin, fen bilimleriyle desteklendiği dini bir eğitim şekliydi. Said Nursi, Medresetüzzehra modeliyle; okul, medrese ve tekke kurumlarının bir arada yürütülebileceği akıl ve kalb eksenli bir sistem öneriyordu.

Fransa’da kurulan bu okulun Risale-i Nur ile ne kadar bağlantılı olduğu bilinmese de gelecekte Medrestüzzehra’nın bir şubesi olmaya aday görünüyor. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum