Finlandiya'da helal kesimi engelleme çalışmaları

Finlandiya'da helal kesimi engelleme çalışmaları

Finlandiya'da yeni çıkacak bir yasa yüzünden Müslümanlardan şikayet yağıyor.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Finlandiya'da et kesimi konusunda yeni çıkacak bir kanun tasarısı, İslamiyet'in hayvan kesimi için koyduğu kurallar ile çelişiyor. Amacın hayvana kesim sırasında daha az acı vermek olduğu belirtilen yeni kanun tasarısı, İslamiyet'te olanın aksine hayvanın kesim sırasında bilincinin kapatılmasını öngörüyor.

Bu baharda görüşülecek olan yeni hayvan refahı yasası, kasaplık kanunlarını sertleştirecek ve hayvanların kesim sırasında bilinçsiz hale getirilmesini sağlayacak. Finlandiya'da pek çok 'helal kesimhane' bulunuyor. Kanun çıkarsa Finlandiya'daki pek çok 'helal kesimhane' de mağdur olacak.

Hayvan haklarını tanıtan bir Fin STK'sı olan Animalia'nın CEO'su Heidi Kivekäs, "Mevcut yasada hayvanların bilinci açık şekilde izin verilmektedir, bu da büyük acılar çekmesine neden oluyor. Bu nedenle yasanın geçmesi için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

Kanun tasarısına ilk tepki Finlandiya İslam Birliği'nden geldi. Topluluğun eski başkanı Abdi Hakim Yasin, "Finlandiya'daki Müslümanların çoğunluğu, Finlandiya'daki katliam yöntemlerinin İslam hukukuyla uyuşmadığını düşünüyor. Bu nedenle pek çok helal kesimhane açtık. Çıkacak olan tasarıda bu kesimhaneler de helal et kesemeyecek. Bu gerçekten bir skandal" dedi.

Sputnik'in haberine göre, 5.5 milyonluk bir ulus olan Finlandiya'nın 60 bin kişilik bir Müslüman topluluğa sahip olduğu tahmin ediliyor. Müslüman topluluk, yasa tasarısının meclisten geçmesi halinde ithal et çözümüne başvuracağını bildirdi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum