Felcin görmezden gelmemeniz gereken belirtileri

Felcin görmezden gelmemeniz gereken belirtileri

Tüm dünyada felç kalp krizi ve kanserden sonra beşinci ölüm nedenidir.

 Bilmeniz gereken konu ise felç nedeniyle oluşan beyin hasarı uygun şekilde tedavi edildiğinde en aza inebiliyor. Önemli olan bu belirtileri bilip erken farkına varmak. 

Felcin her dakikasında 1.9 milyon hücre ölüyor. Felcin tedavi edilmediği her saat beyniniz 3.5 yıl yaşlanıyor. Felç daha uzun sürdüğünde ya da tedavi başlamadığında oluşan konuşma bozukluğu, hafıza kaybı veya davranış değişiklikleri kolay kolay düzeltilemiyor.

Felç erken teşhis edildiğinde ve tedavi koşulları daha iyi olduğunda beyindeki hasar az oluyor ve daha iyi bir iyileşme sağlanıyor.

İki tür felç var: İskemik felçte tıkanmış kan damarları beyindeki kan akışında azalmaya neden oluyor. Hemorajik felçte ise çatlayan kan damarı beyinde kan sızıntısına yol açıyor. Her iki tür felcin belirtisi aynı olabilir. Önemli olan belirtileri hızlı anlayıp doktora gitmektir. Ancak birçok insan felç belirtilerini farklı nedenşlere bağlayıp felçten şüphelenmediği için tedavi geç başlıyor.

İşte görmezden gelmemeniz gereken felç belirtileri:

Yorgunluğun çift görmeye neden olduğunu düşünmek: Çift görme, bulanık görme ya da bir gözde görme kaybı felcin belirtisi olabilir. Fakat birçok insan bunun yaşlılıktan ya da yorgunluktan olduğunu düşünür. Tıkanmış kan damarı göze giden oksijen miktarını azaltabilir, görme sorunlarına yol açabilir.

Kolunuzun uyuştuğunu düşünmek: Biraz şekerleme yaptıktan sonra uyandığınızda kolunuz ya da bacağınız uyuştuysa sinirlerinize baskı olduğunu düşünebilirsiniz. Çok fazla evham yapmayın. Fakat kolunuz aniden uyuştuysa veya güçsüzleştiyse ve bu durum birkaç dakika içinde geçmiyorsa ambulans çağırın.

Lafları ağzınızda gevelemeyi ilaçlara bağlayabilirsiniz: Ağrı kesiciler gibi bazı ilaçlar lafları ağızda yuvarlama, geveleme gibi konuşma bozukluğuna yol açabilir. Fakat sizin hissettiğiniz böyle bir yan etki değilse felç geçiriyor olabilirsiniz, hemen hastaneye gidin.

Bir şeyleri hatırlayamamak yorgunlukla bağdaştırılır: İnsanlar doğru kelimeleri hatırlamada zorlanıyorsa veya düşünmede sorun yaşıyorsa yorgunluktan olabilir. Fakat aniden oluşan zihinsel eksiklikler felcin yaygın belirtileri arasındadır. Hatta bazı durumlarda hastalar felç geçirdiğini anlamayabiliyor. Beyni yeterince çalışmayan hastaların düşünme ve algılama yeteneği etkileniyor.

Migrene benzeyen baş ağrısı: Baş ağrınız sadece migren olabilir, ancak bu ağrı çok şiddetliyse ve ağrıya dayanamıyorsanız felç belirtisi olabilir. Migren ağrısı felç belirtisi gibi karşınıza çıkabilir. Çünkü her ikisinin de nörolojik belirtileri aynı. Bu nedenle baş ağrınız şiddetli olduğunda felç belirtisi gibi düşünüp doktora başvurun.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.